11/09/11 19:13
(http://www.klassa.bg/)

Дянков призова фермерите да не стачкуват

Надявам се, че зърнопроизводителите са достатъчно разумни да не стачкуват и да не блокират страната, заяви финансовият министър Симеон Дянков по повод намерението на Националната асоциация на зърнопроизводителите да протестира заради драстично намалените национални доплащания по схемата за единно плащане на площ. Дянков обясни, че ресурсите, които ще идват от държавния бюджет към Министерството на земеделието и храните през 2012 г., са идентични с тези за 2011 г. Той заяви, че се обсъжда преразпределение на парите в рамките на този бюджет. Има предложение тази година 60 млн. лв. да отидат за животновъди над европейските плащания. Още пари ще отидат за зеленчукопроизводителите и други сектори в земеделието. Финансист №1 подчерта, че зърнопроизводителите няма да бъдат компенсирани, защото това е сектор, който през последните 6-7 години е получавал големи държавни субсидии.
Земеделският министър Мирослав Найденов също призова зърнопроизводителите да изчерпят всички форми на диалог, преди да преминат към стачни действия. „Някои от тях получават повече от бюджета на спорта или на културата в България. Има фирми, които получават над 30 млн. лв., защо не го кажат сега”, попита Найденов. Той каза, че ведомството му в момента има около 4,1% по-малък бюджет от заявения, който трябва да компенсира по някакъв начин. Бюджетът на фонд „Земеделие” е по-малък с 230 млн. лв. По повод обвиненията, че земеделското министерство се кани да разпродава апетитни имоти, Найденов каза: „Ние имаме обица на ухото с прословутите заменки – никой нищо не продава. Това е хипотеза, предложена на тристранния съвет от синдикатите. За да стане това, трябва да се промени законът.”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване