11/09/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Израел получава арабска подкрепа срещу Иран

Асошиейтед прес

От многото съюзи по интереси в Близкия изток един е толкова необичаен, че партньорите едва ли могат да намекнат за него публично: Израел и арабските държави от Залива, свързани от общияе страх от ядрената програма на Иран. Техните по-дълбоки спорове за палестинците на практика възпрепятстват каквито и да било стратегически пробиви в отношенията, но отправените напоследък предупреждения от Израел и Запада за военни варианти срещу Иран неотклонно сближават страните от Залива с Ерусалим в рядко срещано единомислие.

Държавите от Залива, които са крайъгълен камък за дипломатическия и военния натиск на САЩ върху Иран, са задължителни части от каквито и да е усилия за противопоставяне на ядрените амбиции на Техеран. А дори Израел, който няма преки дипломатически контакти със страните от Залива, вероятно е въвлечен в съсредоточена върху Залива политика, в която пратениците на САЩ действат като посредници, казват експерти.

“Бих се изненадал, ако (израелците) не са наясно с позициите на саудитците или ако саудитците не са наясно с позициите на израелците”, заяви директорът на Центъра за ирански изследвания в Телавивския университет Давид Менашри.

Това е част от сложна смес от взаимни тревоги и разнопосочни рискове, която поставя Вашингтон в средата като общ съюзник и главен западен архитект на тактиките за натиск върху Иран. За разлика от Израел страните от Залива имат важни търговски и дипломатически връзки с Иран.

Следващите ходове се очакват, след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) представи доклад с разузнавателни данни пред 35-членния си управителен съвет.

Предварително изтекли информации от дипломати предполагат, че документът ще покаже, че Иран прави компютърни модели на ядрена бойна глава и извършва друга свързана с оръжия дейност, което значително би засилило подозренията, че Иран разработва атомни оръжия. Иран отрича да се стреми към създаване на ядрени оръжия и твърди, че програмата му, включително лабораториите за обогатяване на уран, е единствено за енергийни и изследователски цели.

В отговор на тези информации миналата седмица външният министър Али Акбар Салехи обвини МААЕ, че се поддава на натиска на САЩ и отправя обвинения, които по думите му се основават на измислени разузнавателни данни. “Иран вече отговори на тези предполагаеми проучвания на 117 страници. Ние многократно сме казвали, че това са фалшификации, подобни на подправени банкноти”, заяви Салехи пред репортери в Техеран.

За момента спекулациите за нараснала заплаха от военни удари се основават на по-остри коментари от Израел и Запада преди доклада на МААЕ. В последното изявление израелският президент Шимон Перес каза, че “възможността за военен удар срещу Иран е по-вероятна от дипломатическия вариант”.

Перес каза пред в. “Израел хайом”, че Израел трябва внимателно да прецени всички алтернативи. “Не мисля, че вече има решение по въпроса, но изглежда, че Иран се доближава до сдобиване с ядрени оръжия”, заяви той в коментар, публикуван в неделя.

Няма признаци за струпване на войски или за оперативни промени в бази в региона, където САЩ имат военновъздушни сили, пръснати из страните в Залива, и поддържат пети флот в Бахрейн. Американски военни плановици казват, че САЩ могат да прехвърлят най-малко 4000 войници в Кувейт след изтеглянето от Ирак следващия месец като част от усилията за увеличаване на и без това значителното присъствие на Пентагона в Залива.

Предстоящият доклад на МААЕ също трябва да се развие по реда си. САЩ и други се надяват, че той ще убеди управителния съвет на МААЕ да отнесе установените факти до Съвета за сигурност на ООН за евентуално налагане на по-строги санкции на Иран или - като алтернатива - за определяне на краен срок за по-голямо сътрудничество със следователите на ядрената агенция.

Всеки от възможните сценарии обаче вероятно ще хвърли светлина върху общата основа между Израел и държавите от Залива за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване