11/10/11 18:28
(http://www.klassa.bg/)

БНБ лиши 5-има акционери в „Общинска банка“ от право на глас

Управителният съвет на БНБ лиши петима акционери на „Общинска банка“ АД от право на глас в общото събрание на акционерите. Такова е насрочено за днес.
Тези пет акционери притежават повече от 25% от капитала на банката. Заповедта подлежи на незабавно изпълнение, а лишаването от право на глас е за шест месеца, уточняват от надзорната институция.
С решението на БНБ се дава възможност на мажоритарния собственик в лицето на Столична община да си върне контрола над банката. От „Московска“ 33 от години се борят безрезултатно именно за това. В момента общината има един представител от общо трима в Надзорния съвет и не може да смени останалите двама, тъй като за това е нужно мнозинство от 75% от гласовете.
Сега Столична община може да свика общо събрание на акционерите, на което другите акционери няма да могат да гласуват, да смени Надзорния съвет и устава на банката, за да си върне контрола над нея.
Според БНБ причините за наложените надзорни мерки са следните:
„При лицензиране на банката от УС на БНБ през 1996 г. учредители на банката са били Столична голяма община (СГО) и притежавани от нея дружества (общински фирми), като при издаването на лиценза СГО е притежавала акции в размер на 97,12% от уставния капитал на банката. От горното може да се направи извод, че лицензирането на „Столична общинска банка” АД е станало при изрично изразената воля от страна на лицензиращия орган и лицензираното дружество банката да бъде притежавана и контролирана от СГО за обслужване дейностите на общината и целите, поставени пред нея. В периода след издаване на горепосочения лиценз обаче вследствие извършена приватизация на някои общински дружества - акционери в банката, са настъпили значителни изменения в акционерната й структура, включително чрез навлизане на група акционери, нямаща нищо общо със СГО и функциите й“.
Още на първото си заседание новият Столичен общински съвет (СОС) реши да препотвърди мандата на своите представители, които да гласуват на извънредното Общо събрание на акционерите на „Общинска банка“. Николай Стойнев, Орлин Алексиев и Жельо Бойчев са тримата общински съветници, които на Общото събрание ще гласуват за персонални промени в Надзорния съвет и промени в устава на банката. Целта е Столичната община като мажоритарен собственик да си върне контрола в банката.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване