11/10/11 18:03
(http://www.klassa.bg/)

Италия върви към експертен кабинет начело с Марио Монти

Италианският президент Джорджо Наполитано направи изпреварващ ход, като обяви Марио Монти за пожизнен сенатор, предаде „Кориере дела сера“. Бившият еврокомисар по конкуренцията е сочен като най-вероятен премиер на едно правителство на националното спасение, когато Берлускони подаде оставка. Този кабинет трябва да се справи с цунамито, връхлетяло италианската борса, и да предотврати повторение на гръцката криза на Ботуша. Актът на Наполитано цели да успокои пазарите, че Рим има вариант за авторитетен кандидат-премиер. Очаква се законът с антикризисните реформи да мине за гласуване в петък и събота в двете камари на парламента, което означава, че още в неделя Берлускони може да подаде оставка и Наполитано да връчи мандат на нов премиер. Така борсите ще отворят спокойно в понеделник.
Вариантът за експертен кабинет на Монти напълно отговаря на искането на бизнеса за правителство на националното спасение. Това заяви президентът на Конфиндустрия Емма Марчегаля, цитирана от АНСА.
В управляващата партия „Народ на свободата“ обаче има разногласие относно това трябва ли експертно правителство, или да се върви към избори. Външният министър Франко Фратини подкрепя варианта кабинет на Монти и смята, че при това напрежение на борсата, не е моментът за избори. Самият Берлускони вече обяви, че ги предпочита и че неговият наследник ще е секретарят на партията Анджелино Алфано. Вчера обаче той изпрати поздравления на Монти след назначаването му за пожизнен сенатор и му пожела успех.
От Северната лига заявиха, че бившият еврокомисар не е от мнозинството, спечелило изборите през 2008 г., и няма да го подкрепят.
Лидерът на опозиционната партия „Италия на ценностите“ Антонио ди Пиетро също обяви, че няма да подкрепи правителство на Монти, но бе разкритикуван от привържениците си в интернет.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване