11/10/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ - кандидатките за Първа дама са наблюдавани под лупа

Асошиейтед прес

Мишел Обама прерязва лентата на ново крило в Метрополитън мюзиъм. Снимка: Белия дом

Усмихната, Ан Ромни винаги е редом до съпруга си. Глория Кейн изобщо не участва в кампанията. А Анита Пери събра доста учудени погледи с твърдението си, че нейният съпруг е тормозен заради вярата си.

Съпругите (и един съпруг) на републиканските претенденти за президентските избори през 2012 г. още се учат как да се справят с безпощадното наблюдение под лупа, което неизбежно съпътства ролята им.

Една съпруга (съпруг) може да бъде безценен актив, гарант за човешките качества на кандидата в очите на избирателите, докато нейното (неговото) отсъствие може да повдигне въпроси и съмнения, а някой неин (негов) провокативен коментар може да навреди на кандидата или да отправи послание, което да го (я) злепостави в критичен момент.

Това се случи на губернатора на Тексас Рик Пери, когато съпругата му говори пред избиратели в университета Норт Грийнвил в Южна Каролина ден преди Пери да представи своята енергийна политика. Емоционална, просълзена на моменти, Анита Пери каза, че нейният съпруг е подложен на унищожителни атаки заради евангелистките му християнски убеждения.

Преживяхме тежък месец. Бяхме смлени от пресата. Тормозени сме и от опонентите ни, и от собствената ни партия. Мисля, че до голяма степен те гледат на съпруга ми по този начин заради неговата вяра, заяви тя. Думите й бяха записани от Ен Би Си Нюз.

Рик Пери защити съпругата си, когато беше притиснат с въпроси дали е съгласен с нейното твърдение. Но безспорно това беше неприятно отклонение на вниманието, докато се опитваше да се фокусира върху икономиката след месец на слабо представяне на дебати и падащ рейтинг.

Наблюдаваме съпругите, за да ни дадат някаква представа за характера на кандидата, заяви Майра Гутин, професор по комуникации в университета Райдър, която изучава първите дами. Те трябва да бъдат предпазливи, да избягват споровете, доколкото е възможно. Но за тях е много тежко да гледат как любимите им същества преживяват трудни моменти и понякога си отварят устата, обяснява тя.

Емоционални изблици са проваляли много кандидатски половинки през годините.
С обвинителното размахване на пръст в изблик на гняв бившият президент Бил Клинтън привлече голямо внимание, когато участваше в кампанията на Хилари Родам Клинтън в битката за номинацията на демократите срещу Барак Обама през 2008 г.

А съпругата на Обама - Мишел, бе подложена на унищожителна критика същата година, когато каза пред публиката на предизборна проява, че за пръв път в съзнателния си живот се гордее със страната си.

Бурята от критики след коментара на Мишел Обама доведе до спешна промяна на имиджа й. Като първа дама тя стана популярна личност, като се фокусира върху относително безопасни проблеми като затлъстяването на децата, семействата на военнослужещите и засаждането на зеленчукови лехи на моравата пред Белия дом.

Сред съпрузите на републиканските претенденти Ан Ромни, жена на фаворита Мит Ромни, е тази, която засега успява да избегне видими грешки, донякъде защото е преминала и преди през кандидатпрезидентска кампания. Тя твърди, че се чувства по-спокойна, отколкото по време на кампанията на нейния съпруг през 2008 г., и излъчва увереност, когато го представя на предизборни събития.

Ако не изберат Мит, това е тяхна глупава грешка, не моя, често се шегува тя, предизвиквайки смеха на публиката. Ан Ромни често има заслугата за смекчаването на скования образ на бившия губернатор на Масачузетс, описвайки го като предан баща и съпруг, който я подкрепял по време на лечението й от множествена склероза и рак на гърдата.

Мери Кей Хънтсман, съпруга на бившия губернатор на Юта Джон Хънтсман, почти неотлъчно присъства в Ню Хемпшър, където нейният съпруг бе съсредоточил цялата си кампания. Тя стана редовен посетител на местните ресторанти около щатската столица Конкорд, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване