11/10/11 18:07
(http://www.klassa.bg/)

Три комисии одобриха бюджета за 2012 г.

Законопроектът за държавния бюджет за 2012 г. беше приет от парламентарните комисии по бюджет и финанси, икономическа политика и по здравеопазване вчера. На обсъждането финансовият министър Симеон Дянков заяви, че основният буфер в бюджета за догодина е предвиденият нисък дефицит. Според критериите на Маастрихт трябва да имаме недостиг от 3 на сто, а ние сме заложили около 2% и смятаме, че бюджетът ще издържи, обясни финансист №1. Той добави, че всичко, което се случва в ЕС, ще играе огромно влияние. Събитията от последните дни в Гърция и Италия водят до мисълта, че това не е консервативен бюджет, а трябва да мислим за възможно по-консервативни насоки, защото това, което става около нас, няма начин да не ни засегне, коментира още Дянков.
Относно плащанията по дълга, които предстоят на България през 2013 г. в размер на 1.85 млрд. лв., ще се наложи емитиране на дълг на външния и вътрешния пазар. Според Дянков обаче страната ще си позволи да разпусне разходите дотолкова, колкото вече ни трябват за натрупаните дългове. По никакъв начин няма да допуснем натрупване на нов дълг, категоричен бе той.
Пенсионната реформа, за която всички говорихме, на практика ще стартира от 2021 г. с увеличаването на възрастта за пенсиониране, което е и една от темите, по които сме критикувани от ЕК, коментира Дянков. От Българската стопанска камара пък поискаха по-радикален подход в реформите на пенсионната система.
Финансист №1 уточни, че една от предстоящите мерки на правителството за съживяване на реалния сектор ще бъде отпускането на допълнителни средства през другата седмица по ОП "Конкурентоспособност". На въпрос откъде се очаква икономическият растеж на България от 2.9 на сто при ниска събираемост на данъците, Дянков отговори, че 300 млн. лв. са събрани само по ДДС тази година. Макар и малък, е предвиден растеж и за следващата, категоричен бе той.
Преди заседанието на парламентарните комисии стана ясно, че има остър спор между синдикатите и правителството по двете наредби, които променят начина на заплащане на държавните служители. Новият класификатор за организиране на работната заплата е добре забравената щатна таблица на Тодор Живков, но във възможно най-лошия й вариант, каза Мика Зайкова пред „Класа“. Сложната система на заплащане, по думите й, разделя труда на хората в шест "клетки" с неясни критерии за разпределение на възнагражденията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване