11/11/11 22:38
(http://e-vestnik.bg/)

100 дни маратон за новото гръцко правителство

В изтощителен маратон от сто дни е призвано да се втурне и с успех да се справи новото гръцко коалиционно правителство на премиера Лукас Пападимос. През тези три месеца ще бъде оценено усилието, което Гърция прави, за да избегне фалит.

Пападимос, чийто избор на премиерския пост предизвика чувства на облекчение и много позитивни коментари в столиците на страните от еврозоната, заяви, че “Гърция остава твърдо в еврозоната”. Той уточни, че неговият кабинет “е преходен” и обясни, че “основната му задача е да реализира договореностите, постигнати на срещата на върха на лидерите от еврозоната на 26 октомври, и да приложи икономическа политика съчетана с взетите на тази среща решения”.

В следващите три месеца коалиционното правителство трябва освен да изпълни споразумението за втория заем, което ще бъде внесено за ратифициране в парламента, да премине и през други две изпитания: да изготви и гласува бюджета за 2012 г. и новата национална данъчна система.

Наред с това, то ще трябва да предприеме всички необходими действия за отпускането на шестия транш на стойност 8 млрд. евро от първия заем за Гърция и да подготви получаването на много важния за страната седми транш, който е в размер на около 80 млрд. евро.

Същевременно новото правителство ще трябва също така да финализира през декември преговорите с частните инвеститори във връзка с гръцкия дълг, за да може до февруари 2012 г. той да бъде намален с 50 на сто.

Освен това, коалиционният кабинет трябва да ускори процедурите по реализация на плана за приватизация на държавни активи с цел в хазната до края на годината да влязат 1,7 млрд. евро, които все още не се набавени, което може да доведе до нови мерки за икономии. Кабинетът Папандреу пое ангажимент да реализира приватизационен план в размер на 50 млрд. евро до 2015 г.

До избора на Пападимос се стигна след интензивни задкулисни консултации между лидерите на социалистите и консерваторите Георгиос Папандреу и Андонис Самарас и след като претърпя провал предложението за премиерския пост да бъде лансиран сегашният председател на парламента Филипос Пецалникос.

Със съгласието и на председателя на крайнодясната партия Народен православен сбор ЛАОС Георгиос Карадзаферис предложението за Пападимос получи превес и де факто тримата политически лидери на ПАСОК, Нова демокрация и ЛАОС вчера отидоха при президента с единодушно решение.

Така пристигането на Пападимос в президентския дворец сложи печат върху споразумението, което даде шанс фактически да бъде обсъдени въпроси, свързани с работата на трипартийното коалиционно правителство.

Според някои информации, на разговорите при президента е бил поставен и въпросът за по-гъвкав подход при определяне на датата за произвеждане на изборите. Това означава, че кабинетът няма да се придържа стриктно към обявената първоначално дата 19 февруари за изборите. Новият премиер също потвърди тази възможност. Възможно е те да са по-рано или по-късно от тази дата.

Стана също така известно, че политическите лидери ще си сътрудничат с премиера и не е изключено периодично той да ги привиква на съвещания, ако това се налага. Например, ако възникнат вътрешноправителствени проблеми, политическите лидери ще се срещат помежду си, за да ги обсъдят.

В своето изказване Лукас Пападимос обяви, че “не е политик, но е посветил по-голяма част от кариерата си в упражняване на икономическа политика в Гърция и Европа”. Той каза: “всички трябва да спомогнем за преодоляване на кризата и за възстановяване на гръцката икономика”.

Пападимос подчерта, че Гърция се намира на един критичен кръстопът и че действията, които трябва да бъдат предприети ще имат определящо значение за просперитета на гръцкия народ.

Новият премиер обаче предупреди: “пътят няма да е лесен, но аз съм убеден, че проблемите ще бъдат решени на най-ниската цена и по най-ефикасния начин, ако има единство, разбирателство и консенсус”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване