11/13/11 18:16
(http://www.klassa.bg/)

БСП свиква отчетно-изборен конгрес през май или юни

Отчетно-изборният конгрес на БСП ще се проведе най-рано през май или юни 2012 година. Това обяви пред „Класа“ членът на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев. Той каза, че вероятно през януари ще стартира отчетно-изборната кампания в структурите на партията в страната. Кутев припомни, че според устава на БСП свикването на конгрес се обявява най-малко три месеца предварително.
„Ние обикновено не успяваме за три месеца да подготвим обикновен конгрес. Когато обаче има отчетно-изборен конгрес, тогава трябва доста повече време, защото трябва първо да минат отчетите и изборите по места“, обясни той.
Левият депутат беше категоричен, че темата за лидерството не трябва да се превръща в основна за социалистите през оставащите месеци до партийния конгрес. Въпреки това според него е добре да има лидерски дебат и сблъсък на събранието.
„Аз не съм против това на конгреса да има лидерска битка, защото това е нормалната демократична процедура. Важно е тя да се води по правилата, а дали Георги Първанов ще се кандидатира, също не е ясно“, каза Кутев. Той заяви, че не е против връщането на държавния глава в редиците на партията, но и това не означава, че непременно трябва да заеме лидерския пост.
Според депутата не може да има еднозначна оценка на изборните резултати на левицата.
„Вярно е, че загубихме президентските избори с 5%, но пък е вярно, че точно преди 2 години БСП изглеждаше като изчезваща партия. Много хора тогава не вярваха, че може да се съживи и да продължи да работи в политическото пространство“, коментира той. Кутев припомни, че БСП е единствената посткомунистическа партия в Европа, която продължава да бъде основен политически играч.
„Ние за две години сме извървели огромен път и БСП е не първата, но една от двете политически сили в България, защото другите просто са несъизмерими с нас. ГЕРБ и БСП са големите, другите са с 10-15% след нас“, заключи той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване