11/13/11 17:58
(http://www.klassa.bg/)

Зърното в България и Европа поевтинява

Цените на зърното на големите борси в Европа и САЩ продължават да падат, като само през миналата седмица понижението е с 2-4 на сто, съобщиха от агроминистерството. Пшеницата на борсата в Будапеща върви по 302 лв./т за хлебна и 283 лв./т за фуражна, а сделки с царевица са сключени при 309 лв./т. След намалението с по няколко долара за тон през последните дни цената на царевицата на борсата в Чикаго е 234 долара/т, а на пшеницата – 288 долара/т.
Цената на пшеницата у нас бе средно 310-320 лв./т, а преди 10 дни достигаше 340 лв. По данни на Софийската стокова борса (ССБ) има сключени три сделки за покупка на малки количества царевица при цени между 300 лв./т и 400 лв./т.
Котировките на слънчогледа и на другите маслодайни култури продължават също да се движат надолу на международните борси, като поевтиняването е в рамките на 1-2 на сто. Единствено суровото олио в Ротердам поскъпна с малко над 1% и към днешна дата цената му е 1270 долара/т.
Въпреки многобройните запитвания за захар, до реални продажби не се е стигнало. Засега не се наблюдава недостиг на захар в търговските вериги в страната. На Лондонската борса захарта поевтиня през миналата седмица само с 1% и се търгуваше по 675 долара/т. През последната седмица цените на брашно тип „500” запазват тенденцията от предходната седмица. Според аграрната статистика брашното на едро се търгува на цена 0,88 лв./кг.


Фонд „Земеделие“ кредитира производството на пшеница



От днес до 30 ноември може да се кандидатства за целеви кредит за купуването на минерални торове и семена за производството на пшеница, реколта 2012, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“. Финансовата рамка, гласувана от УС на фонда, е 9,93 млн. лв. Документи ще се приемат в областните дирекции, а изплащането на средствата ще приключи до 23 декември 2011 г. Кредитът за купуване на минерален тор е 80 лв. на ха, а за семена – по 60 лв. на ха. Заемите ще се дават при лихва от 6%. Зърнопроизводителите кандидатстват с едно заявление и за двете направления заедно. Заради това могат да представят обща застраховка и обезпечение по кредита.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване