11/13/11 18:13
(http://www.klassa.bg/)

Наполитано се зае за един ден да даде на Италия нов премиер

Италианският президент Джорджо Наполитано проведе в неделния ден повече от 20 консултации с висши политици от различни партии в търсене на ново временно правителство след оставката на Силвио Берлускони в събота. Очакванията бяха, че то ще бъде обявено, преди финансовите пазари да отворят в понеделник, предаде вчера следобед Би Би Си.
В събота вечерта Берлускони отиде в президентския дворец и връчи на държавния глава своята оставка. Така той спази обещанието си, че ще се оттегли веднага след като двете камари на парламента приемат антикризисния пакет с реформи, за които настоява ЕК.
Берлускони, който оглавява три италиански правителства (1994-1995 г., 2001-2006 г. и от 2008 г.), миналия вторник заяви, че повече няма да се връща в политиката. Пред президентството италианци го посрещнаха с викове „бандит“ и „клоун“, което принуди Берлускони после да напусне двореца пред страничен изход.
Новият премиер, който се очакваше да стане бившият еврокомисар Марио Монти, ще трябва да приложи антикризисните мерки, гласувани в навечерието от парламента, и да се справи с кризата с вътрешния дълг на страната, която заплашва еврозоната.
Много центристки и левоцентристки партии веднага се обявиха за кандидатурата на Монти, когото президентът направи преди няколко дни пожизнен сенатор. Партията на Берлускони „Народ на свободата“ също декларира, че ще го подкрепи, въпреки че вътре в организацията не всички бяха на това мнение. „Италия на ценностите“ на Антонио ди Пиетро, която първо бе против, вчера прие кандидатурата с уговорката, че първо ще види програмата му.
Северната лига обаче, която бе коалиционен партньор в кабинета на Берлускони, даде ясно да се разбере, че иска предсрочни избори и че няма да гласува за Монти.
Марио Монти бе два пъти еврокомисар в продължение на 10 г., като отговаряше за вътрешния пазар от 1994 до 1999 г. и за конкуренцията – до ноември 2004 г. Именно той глоби „Майкрософт“ на Бил Гейтс с колосалната сума от 497 милиона евро за нарушаване на европейските антитръстови закони. Кандидатурата му за премиер го завари като президент на университета „Бокони“ в Милано, който самият той е завършил. После продължава образованието си по икономика в Йейл, САЩ, под ръководството на Нобеловия лауреат Джеймс Табин. Монти е почетен председател на авторитетния европейски клуб на икономистите „Брюгел“.
Монти е роден във Варезе, Ломбардия, през 1943 г. - града на лидера на Северната лига Умберто Боси. Познат е като скромен и много дискретен в личния си живот. Вчера той се измъкна от журналистите само с пожелание за „добра работа“.
Ползва се с огромно доверие от страна на изпълнителния директор на МВФ Кристин Лагард. А Лука Монтедземоло, бившият шеф на италианския бизнес и президент на „Ферари“, заяви, че „само Монти може да въведе нови правила и финансови реформи, за да спаси Италия от кризата“.
Доходността на книжата по вътрешния дълг на Италия в края на миналата седмица надскочи 7%. Същото преживяха Ирландия и Португалия, преди да потърсят помощ от ЕС, припомня АФП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване