11/13/11 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Проф. Нако Стефанов: Все повече българи от отчаяние стават наемници или наркомулета

Проф. Нако Стефанов. Снимка: личен архив

Проф. Нако Стефанов е специалист по световна икономика и управление, японист и изследовател на Азия, преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Разговорът с него е проведен в предаването “Колегиално” на радио „Алма Матер Класик ФМ”.

- Проф. Стефанов, ще започна с една информация, която е свързана с вечния спор – кой е терорист, кой е патриот, революционер и кой е наемник. Египетските вестници пишат, че Кадафи е завещал милиони на терористи. Бившият либийски лидер Муамар Кадафи не страдал от илюзии и осъзнавал, че режимът му рано или късно ще падне. И всичко това стана с помощта на наемниците.

- Това, което можем да кажем със сигурност е, че и едната и другата страна използваше активно наемници. Реално въздушната атака срещу Кадафи се осъществяваше от самолети на НАТО. В случая, основно самолети на Франция и Великобритания. Що се отнася до сухопътните операции там имаше от специалните части на Великобритания и от френските… Чад, Афганистан, Катар като основно бяха наемници… През последните години ние забелязваме една тенденция, която все повече и повече се усилва – участието на наемници във военни конфликти.

- По-евтино ли излиза така или е по-мобилно?

- Излиза по-легитимно за онези, които са заинтересовани конфликтът да върви в една или друга посока. Това не въвлича пряко някаква държава. Да кажем – вие сте заинтересован от конфликта, но не участвате пряко в него. Не носите юридическа, правна, морална и международна отговорност, а цялата дейност се поема от компании или организации, занимаващи се с военен бизнес. Тук става дума за частни организации чиято цел е печалба. Това е и най-страшното на наемничеството. Ако една държава участва в конфликта, тя се стреми да го завърши колкото се може по-бързо. В случая говорим за частни организации (Private Military Companies/Contractors или Private Security Companies) за изпълнение на критически важни задачи, които обикновено са били функция на въоръжените сили. Те са заинтересовани конфликтът да трае колкото се може по-дълго, защото печелят от тази работа. Има една друга много страшна особеност, която не е известна на широката публика. Има международни споразумения за войната, в които е казано за наемниците, че те са изключени от всякакви закони, включително и това да бъдат третирани като военнопленници, което на практика ги поставя извън закона и извън морала. Това са хора, които са способни на всякакви жестокости.

- В момента в Либия има пленени около десетина украински наемници, които са воювали на страната на Кадафи. На края са им плащали по $5 000 на ден. Задавам си въпроса – какъв човек трябва да си, че да отидеш да воюваш за такава сума при положение, че доларът е толкова зле и да си от губещата страна.

- Доларът е зле, но сумата в условията на Източна Европа е доста значима. Това все по-често въвличане на безотговорни фактори, наемникът не носи никаква отговорност, е нещо много опасно. Това е много опасна тенденция, която все повече се засилва. Имайте предвид, че официалните фактори засилват това нещо. Ще ви дам такъв пример. В Босна и Херцеговина първоначално са били 10 към 1 войници спрямо наемници. В момента там са 50 на 50. По същият начин е в Ирак. Там изключително много се засилва присъствието на частните военни компании. За съжаление има и българско участие. В международната преса излязоха данни за убити българи, наши пилоти на хеликоптери. В България пресата не каза нито дума за това, но това е факт и дори им публикуваха имената. Аз няма да ви ги кажа от етични съображения към семействата им. Навремето в „Хералд трибюн”, в една статия, авторът споделяше, че борбата за демокрация изисква ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване