11/13/11 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Ултраортодоксалните настъпват срещу жените в Израел

Асошиейтед прес

Снимка: уърлдвижън

По улиците на израелската столица вече рядко може да се видят плакати с изображения на жени. В някои квартали за жените има отделни тротоари, а автобуси и клиники има разделение по пол. Военни обмислят прехвърляне на жени-бойци в други части, защото религиозни мъже не искат да служат с тях. Това е новата реалност в някои райони на Израел през 21 век, където ултраортодоксални равини се опитват да спрат навлизането на светските ценности в затвореното си общество чрез яростна реакция срещу смесването на половете на обществени места.

На пръв поглед изглежда, че Израел искрено държи на принципа за равнопоставеност на половете - покойната Голда Меир беше министър-председател, днес Ципи Ливни е опозиционен лидер, а израелските жени войници са известни по целия свят. Действителността не е толкова блестяща. Световният икономически форум наскоро показа, че в Израел не се гледа с добро око на жените, които се стремят към властта. През 2009 г., последната година, за която има данни, израелките са печелели две трети от парите, които печелят мъжете.

Наложеното ново разделение се чувства най-силно в Ерусалим, където ултраортодоксалните юдеи нарастват като брой и влияние. Явлението започва да се наблюдава и другаде, въпреки че в района на Тел Авив - най-големия израелски град - светските евреи имат голямо мнозинство и животът прилича на този в повечето западни градове.

Все пак светски настроените евреи там и другаде в Израел се притесняват, че това може да засегне начина им на живот, защото ултраортодоксалните евреи, макар още да са относително малобройни, стават все повече. Прогнозира се, че високата раждаемост на ултраортоксолните евреи, при които семействата имат средно по седем деца, ще увеличи дела им през 2025 г. на 15 сто от сегашните 9 процента. Въпреки че е трудно да се прецени, смята се, че около една четвърт от 6-те милиона евреи в Израел изповядва съвременната форма на юдаизъм, една четвърт са традиционалисти, а останалите са светски ориентирани.

Като оставим числата настрана, ултраортодоксалните евреи имат по-голямо влияние във фрагментираната политическа система на Израел.
“Колкото по-силни стават ултраортодоксалните евреи и религиозната им общност, толкова повече се опитват да налагат нормите си”, каза Хана Кехат, основателка на религиозния женски форум Колех. А нормите им, каза тя, са “сегрегация на жените и дискриминация спрямо тях”.
Ултраортодоксалните евреи по света отдавна гледат с неодобрение на смесването на половете в техните общности, но сравнително отскоро се опитват да приложат такива забрани и на обществени места в Израел.

Ултраортодоксалните евреи в Израел, известни с характерното си черно облекло и дългите си бакенбарди, навити на масури, започнаха да изпробват докъде може да стигне половата сегрегация още преди години, когато ултраортодоксалните мъже започнаха да нареждат на жените, които използват някои автобусни линии, минаващи през техните квартали, да сядат в дъното на автобуса.

Тази практика, възприета и в някои ултраортодоксални общности в Съединените щати, беше успешно оспорена във Върховния съд на Израел и Кехат казва, че жените вече подават много по-малко жалби за отношението към тях в автобусите. В повечето автобусните линии в Израел никога не е имало сегрегация.

Но автобусите не бяха последната спирка по пътя към половата сегрегация. Някои супермаркети в ултраортодоксалните юдейски общности, които преди се задоволяваха да настояват жените да се обличат скромно, с блузи с дълги ръкави и дълги поли, сега са определили отделни часове за пазаруване според това дали клиентите са мъже и жени - друга практика, срещана в ултраортодоксални еврейски общности в САЩ. Някои клиники имат отделни входове и чакални за мъже и жени.

Мени Шварц-Гера, ултраортодоксален журналист, казва, че строгото съблюдаване на благоприличието е едни от стълбовете на ултраортодоксалния юдаизъм и е “злонамерено” и погрешно да се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване