11/14/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Италия иска ново начало от Марио Монти

Асошиейтед прес

Марио Монти. Снимка: официален сайт

Човекът, номиниран за следващ премиер на Италия, си спечели прякора Супер Марио в кулоарите на Европейската комисия, защото съумя да спре корпоративни гиганти като Джак Уелч и Бил Гейтс в опитите им да монополизират пазара.

Открояващ се с елегантната си осанка и добрите си маниери, Марио Монти демонстрира характер като преговарящ, който отстоява твърдо позициите си. Той блокира сливането на Дженерал електрик и Ханиуел и наложи глоба от 500 милиона долара на Майкрософт заради злоупотреба с господстващата му позиция на пазара. “Монти действа предпазливо, изказва се нюансирано. Но действа”, подчертава Карло Гуарниери, политолог от университета в Болоня.

Водещият икономист Монти е един от най-уважаваните хора в страната си и един от италианците, които будят най-голямо възхищение в Европа. Но това не е гаранция, че ще успее в херкулесовската задача, с която предстои да се захване. Той трябва да създаде достатъчно голямо мнозинство, за да прокара мъчителните структурни реформи в раздробения италиански парламент и да не допусне Италия да бъде завлечена в бързо разрастващата се дългова криза.

Но Монти има някои безспорни предимства. Той е част от италианската финансова система. Има силни връзки с европейските институции и правителства и се ползва с ясно изразената подкрепа на президента Джорджо Наполитано, който вчера му възложи да състави новото правителство.

Сдържаният Монти е пълна противоположност на безочливия Берлускони, който подаде оставка в събота. Монти е и фаворитът на финансовите пазари, които отслабиха натиска върху лихвите по италианските заеми след съобщението за номинацията му за премиер.

Монти е на 68 години и има вид на строг и сериозен човек. Тези, които го познават, казват, че се отличава с остър ум. Монти говори няколко езика и има добри връзки с европейските столици. Сега ръководи престижния милански университет Бокони, а от десет години е в Европейската комисия. Почти половината от това време беше еврокомисар за конкуренцията. Монти е един от основателите на базирания в Брюксел мозъчен тръст “Брюгел”, който се занимава с изследвания и дава политически препоръки.

Монти участва активно в европейските дебати за общата валута и за ролята на европейските институции. В нощта, когато Наполитано го направи пожизнен сенатор, Монти участваше в работата на експерна група, обсъждаща в Берлин бъдещето на еврото. “Един човек в самолета от Милано тази сутрин ме попита: “Господин Монти, сигурен ли сте, че не сте сбъркали самолета?”, пошегува се той.

Няма съмнение, че Монти е част от политическия елит и че се движи във висшите кръгове на европейските законодатели и политици. Но Монти не създава впечатление, че е загубил връзка с обикновените италианци. Телевизионни кадри показват как си налива бензин в колата - в рязък контраст с мънкащите отговори на депутати, запитани неотдавна от италианско сатирично шоу какви са цените на горивата.

За Италия, където процъфтяват привилегиите, кадрите с Монти на бензиностанцията означават много повече от това, че един влиятелен човек върши обикновени неща. Те показват, че Монти е влиятелен мъж, който не търси привилегии - нещо, което той се зарече да изкорени.

“Чрез въвеждане на повече конкуренция ще направим така, че по-важни да са качествата, а не толкова шуробаджанащината, клиентелизмът, корупцията и всичко останало”, заяви Монти в Берлин миналата седмица.

Марио Монти е роден в град Варезе, северно от Милано. Син е на банков мениджър. Като тийнейджър посещава с баща си САЩ и СССР в разгара на Студената война и успява да си състави лично мнение за двата гиганта. Монти завършва икономика и мениджмънт в университета Бокони. По-късно учи в Йейл и няколко години преподава икономика в различни италиански университети.

Монти е всепризнат радетел за свободен пазар и ограничени правителствени разходи. Той изигра важна роля в определянето на европейските и ...

Публикувана на 11/14/11 22:30 http://e-vestnik.bg/13133/italiya-iska-novo-nachalo-ot-mario-monti/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване