11/14/11 18:02
(http://www.klassa.bg/)

Предлагат специални мерки срещу изоставянето на деца

Главните лекари на АГ отделения, където е родено дете с увреждания, да бъдат задължени да информират родителите в присъствието на психолог, а след това и дирекциите „Социална подкрепа“. Това предвиждат специалните мерки срещу изоставянето на деца с недъзи в новия проектозакон за детето, представен вчера от зам.-министъра на труда и социалната политика Валентина Симеонова. Социалните служби пък ще бъдат ангажирани с предоставяне на подробна информация на близките на новороденото за бъдещото му отглеждане, правата, дадени им от законодателството, и услугите, които те могат да ползват. Законопроектът ще задължи медицинските лица в родилните отделения да полагат максимални усилия за мотивиране на родителите да не изоставят рожбата си, ако тя се роди със здравословен проблем.
Личните лекари на бременни, на които е станало известно наличието на риск от изоставяне на бебето, също ще бъдат задължени да информират незабавно дирекциите „Социална подкрепа“. Новост е и забраната деца до двегодишна възраст да бъдат настанявани в социални домове. Проектът за закон предвижда още оставянето на дете до 8-годишна възраст без надзор да се наказва с глоба до 1000 лева. Само през 2010-а Агенцията за закрила на детето е работила по 40 случая на деца, оставени без надзор и грижа, аргументира се зам.-министър Валентина Симеонова. Според нея липсата на контрол от страна на родителите крие големи рискове. Поради това в законопроекта са предвидени глоби от 300 до 500 лева при първо нарушение. При повторно нарушение санкцията става от 500 до 1000 лв., а при трето - преписка до прокуратурата. По случаите с деца, жертви на насилие или експлоатация, да работят мултидисциплинарни екипи от психолози, полицаи и социални работници, предвижда още законопроектът. Предлага се още за психично и сексуално насилие върху дете да се смята принудата или склоняването за встъпване в брак или съпружеско съжителство преди навършване на 16 години. Новият закон предвижда също грижите и контролът за децата да бъдат децентрализирани, като за целта дирекциите по социално подпомагане преминат към местната власт в началото на 2013 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване