11/15/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Евангелие от Лука (Пападимос) за гърците

Лукас Пападимос. Снимка: от тв екрана

Послания, адресирани до Гърция и извън нея, изпрати новият гръцки премиер Лукас Пападимос, представяйки в парламента програмата на своя коалиционен кабинет. Пападимос изказа тревога от ситуацията в икономиката, която наследи, и предупреди, че “на риск е изложено оставането на Гърция в еврозоната”.

Говорейки повече като политик и по-малко като технократ, с умерен тон, новият министър-председател отправи уверения към кредиторите на Гърция, че ще бъде спазено споразумението от 26 октомври с еврозоната, за чието прилагане бе сформирано неговото трипартийно преходно правителство.

Наред с това Пападимос поиска подкрепата на всички политически сили, като каза, че Гърция се намира в най-трудния момент от най-новата си история. “Сам не мога”, допълни той. От една страна, Пападимос призна, че предишното правителство е успяло да постигне значително намаляване на бюджетния дефицит, но от друга, посочи, че усилията за финансово оздравяване на страната са донесли “рецесия, извън очакваната”, в резултат на което е нараснала безработицата. “На изпитание е подложено социалното единство”, добави той и призна, че “гръцките граждани негодуват, тъй като въпреки жертвите се очертава несигурна перспектива за ефикасно преодоляване на кризата”.

Тази косвена критика към кабинета Папандреу съдържа елементи от критиката, отправена от лидера на партията Нова демокрация Андонис Самарас. Пападимос обаче косвено упрекна и лидера на Нова демокрация заради декларирания от него отказ да сложи подписа си под ангажимент за спазване на договореностите с еврозоната. “Ангажиментът на правителството и на лидерите на партиите, които го подкрепят, не е претенция на една бюрократична или безлична власт, а е израз на искането на народите и гражданите данъкоплатци, които пряко или косвено ни подкрепят”, каза новият премиер.

Но запитан след произнесаната от него реч дали ангажиментите, за които настояват европейците ще бъдат писмени, премиерът, избягвайки да се конфронтира със Самарас, който преди това отказа да положи такъв подпис под тези гаранции, отговори неопределено: “ще видим как ще стане”. Пападимос се позова на споразумението, постигнато от политическите лидери на съвещанието им при президента на 10 ноември, за да даде ясно да се разбере, че неговото правителство “ще гарантира спазването на ангажиментите, поети от страната към еврозоната”.

Той каза, “Гърция може да гледа с повече оптимизъм на бъдещето, само ако бъдат реализирани взетите решения, съдържащи се в европейското споразумение от 26 октомври”. Новият гръцки премиер се ангажира, че основен приоритет на неговото правителството е да осигури отпускането на шестия транш от първия заем за Гърция най-късно до 15 декември заради финансовите нужди на страната.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер обаче държи на решението на 17-те и иска лидерите на партиите, участващи в новото гръцко правителство писмено да се ангажират, че ще приложат буква по буква споразумението от 26-27 октомври. Юнкер уточни, че писмото трябва съдържа само три подписа и те да са на Папандреу, Самарас и Карадзаферис (ръководителите на трите партии). Искането за писмени ангажименти се подкрепя и от Европейската комисия.

В речта си, освен за транша, новият гръцки премиер бе много ясен и за необходимостта от “бързо и ефикасно” прилагане на законово приетите структурни промени в държавния сектор и ги изброи: новата схема за заплатите, “трудовият резерв”, промените в пазара на труда, приватизационната програма, либерализиране на свободните професии, подобряване работата на съдилищата, преструктуриране на държавните ведомства и организации.

Макар и малко неясно Пападимос се спря и на необходимостта от “осигуряване на жизнеспособни пенсионни фондове” и подпомагане на най-слабите групи от населението. Впечатление предизвика призивът, отправен от премиера към държавните служители и по-специално към данъчните служители и учителите, на които препоръча “да работят така, че да не са напразни саможертвите им, тъй като техният принос е определящ за общите усилия”.

Заслужава да се отбележи, че лидерите на трите партии, подкрепящи ...

Публикувана на 11/15/11 22:20 http://e-vestnik.bg/13145/evangelie-ot-luka-papadimos-za-gartsite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване