11/15/11 19:06
(http://www.klassa.bg/)

Изгониха от Манхатън протестиращи срещу Уолстрийт

Полицията на Ню Йорк нахлу в парк в Манхатън вчера сутринта, за да изгони протестиращите от движението "Да окупираме Уолстрийт". Преди това с подобни акции бяха затворени лагерите на демонстрантите в Оукланд, Калифорния, и Портланд, Орегон, съобщи "Блумбърг". Протестиращите "трябва временно да напуснат и да преместят палатките си", написаха в Туитър от офиса на нюйоркския кмет Майкъл Блумбърг. Демонстрантите могат да се върнат, след като паркът бъде разчистен.
Десетки протестиращи спят на палатки от 17 септември в парка "Зукоти", който е родното място на протестите срещу икономическото неравенство и символ на движението. Полицейската операция бе проведена, след като организаторите съобщиха плановете си да отбележат два месеца от началото на протеста си там, като затворят Уолстрийт и окупират метростанциите.
"Някои политици може физически да ни махнат от обществените места - нашите места", заяви един от активистите, но "не можете да ни отнемете идеята, чието време настъпи", добави той. Между двеста и триста души бяха в парка, когато полицията с високоговорители съобщи, че хората трябва да напуснат или ще бъдат арестувани.
Полицията премахна палатките и "разруши всичко", твърди 26-годишният Крис Потър, демонстрант от Индиана, присъединил се към лагера преди 1 месец. Според АП близо 70 души са били арестувани.
По същото време швейцарската полиция влезе на площад "Линдехоф" в Цюрих, където се бяха установили швейцарски демонстранти, привърженици на движението, съобщи Ройтерс. На 50-имата демонстранти бяха дадени 20 минути, за да напуснат мястото. Според полицията в Цюрих 31 демонстранти са били задържани, след като по мирен начин са се противопоставили на заповедта на властите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване