11/15/11 23:00
(http://e-vestnik.bg/)

Петър Стойчев: Прекалено сериозен и точен съм за този живот в България

11-кратният световен шампион по плувен маратон се радва, че не е известен като футболист и никога не е гонил плеймейтки…

Петър Стойчев със златния медал от световното първенство в Шанхай тази година. Снимка: Личен архив

Петър Стойчев е най-успешният състезател по плувен маратон в света и най-добрият български плувец. Има 11 световни титли по плуване на дълги разстояния в открити води. Той е първият човек преплувал пролива Ла Манш за време под 7 часа - 6:57:50 ч. Рекордът му от 2007 г. е надминат и до днес, въпреки че всяка година го атакуват плувци, израсли в морето.
Петър е роден на 24 октомври 1976 г. в Момчилград. Започва да тренира  плуване на 6 годишна  възраст в Смолян. Родителите му – Райчо и Стефка го подкрепят през целия му път. На 16 години Петър Стойчев започва да участва на европейски плувни първенства в басейн за юноши.
Днес, след 30 години в спорта, Петър е преплувал над 60 000 километра в басейни, реки, езера, морета и океани. Участвал е в три Олимпиади. През 2009 г. е приет е в „Зала на световната плувна слава“ в град Форд Лодърдейл в САЩ.
Световната купа по плувен маратон в открити води се дава за състезания на дистанции от 15 до 88 км при температура на водата от 16 до 31 градуса по Целзий. Провеждат се в открити води: реки, езера, морета и океани. В тази дисциплина Петър има единайсет последователни световни  титли.
Петър е женен и има една дъщеря.
Неотдавна той се върна от Израел със сребърен медал от Европейско първенство, тази година спечели златен медал за плуване на 25 км в открити води на Световното първенство в Шанхай.

Петър Стойчев. Снимка: Иван Бакалов

- Кой е най-големият успех за теб?

- Постигнат успех, не го броиш вече като успех. Преди си мислех , като направих световния рекорд на Ла Манша, че това е може би най-голямото нещо, което съм постигнал. Защото в България не беше известно, но това си е едно сериозно преплуване, хората го сравняват с покоряването на Еверест. Щастлив съм, че съм единственият, който го е изплувал за 7 часа. След което се класирах за Олимпиадата 2008-а, станах шести, за мен това беше също много силно постижение. Миналата година стана десета Световна купа, пак мислех, че е успех. Тази година пък спечелих златен медал в Шанхай, който си мисля, че е голям връх в моята кариера. Да станеш световен шампион е несравнимо усещане. Да си номер едно във всяка сфера в живота, при всеки човек е нещо голямо. За добавка дойде и сребърният медал от Европейското първенство, така че може би 2011-та е връх в моята спортна кариера. Но човек, когато има амбиция да продължи да се развива, след като постигне една цел, идва нова, следваща.

- Каква е следващата цел?

- Следващата ми цел е да се класирам за Олимпийските игри в Лондон 2012 и да взема участие в моя четвърта олимпиада. В края на октомври започвам подготовка.

По време на рекордното плуване в Ла Манш 2007 г. Снимка: Личен архив

- Как преминава една твоя подготовка?

- Последната ми подготовка беше в Германия, живяхме със съпругата и детето ми там 7-8 месеца.
Всяка сутрин ставам в 5:55, в 6:40 трябва да съм излязъл от вкъщи, за да съм към 6:50 на басейна. В 7 часа започва първата тренировка до 9:30. След което почивка, обяд, след което в 15:15 започва втората тренировка ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване