11/16/11 04:55
(http://radiomilena.com/)

Дянков предлага 70% твърда заплата, останалото – според заслугите

Брутната заплата на служителите в държавната администрацията ще се формира от 70 на сто основна заплата и 30 на сто възнаграждения с постоянен и непостоянен характер. Това предвиждат две наредби за заплащане и оценяване на служителите, представени вчера в Министерски съвет от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.
Възнагражденията ще се правят на база на резултатите от работата, а не на база на трудовия стаж, отбеляза министърът. 30-процентната бонусна част от заплащането също ще бъде от два компонента – постоянна – на база на годишни резултати, и допълнителна – при добре свършена конкретна работа по преценка на ръководителя, предава Econ.bg.
Въвежда се допълнително възнаграждение за запазване на служители от значение за администрацията. Става дума за хора с определено образование, които по-трудно се задържат в държавната администрация. Така тези специални служители ще могат да получават до 100% от основното си възнаграждение.
Всяко ниво на основните месечни заплати за длъжност включва шест степени, всяка една, от които има минимален и максимален размер на основната месечна заплата на служителите, заемащи длъжности в съответното ниво. Таванът на основното трудово възнаграждения е 3500 лева.
Ще се правят два вида оценки – годишна и месечна. На базата на годишната оценка ще се определят възможностите за повишаване на основната заплата на работещите в държавната администрация. Заплатата няма да се повишава, ако цената е „Неприемливо изпълнение“. На базата на месечните оценки пък ще се решава дали служителите ще получават тримесечни бонуси и в какъв размер. Всеки служител, освен че ще трябва да се оценява сам, ще получава оценки и от колегите и от прекия си началник.
Действието на наредбите се отнася до заетите в централната- и в общинските администрации по трудово и служебно правоотношение.
Там не попадат обаче заетите по закона за МВР, закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за ДАНС, специализираните структури към администрацията на президента и администрацията на Народното събрание.
Наредбите предвиждат още отпадането на клас „прослужено време“, пише БГНЕС. След Нова година служител, който е взимал 1000 лева общо – основно трудово възнаграждения и допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (клас „прослужено време“), ще взима отново 1000 лева, но само като основна заплата.
Корекциите в двете наредби ще бъдат разгледани и на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а утре ще бъдат дебатирани и от Министерски съвет. След като бъдат окончателно одобрени, се очаква те да влязат в сила в началото на 2012 година.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване