11/16/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Неонацисти терористи или агенти под прикритие?

ДПА

Публикацията на в. Билд

Германските полицейски и разузнавателни служби са изправени пред дясно насилие в нов мащаб след разкриването на неонацистка група, смятана за отговорна за редица расистки убийства през последното десетилетие. Броят на престъпленията, извършени от групата, самоопределяща се като Националсоциалистическо нелегално движение, остава неясен.

Смята се, че групата е убила осем турци, един грък и полицейска служителка. Тя е заподозряна още в поне 14 банкови обира и един атентат със самоделна бомба, пълна с пирони. При всяко положение, германската федерална прокуратура и вътрешното министерство вече говорят за десен тероризъм.

Необичайно е, че никой не е поел отговорност за атаките, каза вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих. Все пак, изглежда, че “всъщност си имаме работа с нова форма на крайнодесен тероризъм”, каза той. Макар че политиците изразяват изненада, от известно време се забелязваха предупредителни сигнали.

Все по-често се откриват оръжия не само у отделни десни екстремисти, но и у цели организации, каза ръководителят на Федералната служба за защита на конституцията Хайнц Форм, малко след като пое длъжността през 2000 г. До тогава е било възможно да се спрат в зародиш признаците на десен тероризъм, каза той, но предупреди: “Това не ни дава никаква гаранция за бъдещето.”

Една година по-късно атентатите от 11 септември в САЩ промениха всичко за германските разузнавателни служби. Притесненията за левия и десния тероризъм бяха оставени на заден план, а агентите се фокусираха върху радикалния ислямизъм. Сега те отново се изправят срещу заплахата на фона на обвинения, че са пренебрегнали ключова област на опасност.

Заподозрените за десетте убийства трима неонацисти, които последно са били базирани в източния град Цвикау, са познати на разузнавателните служби в съседната провинция Тюрингия през 90-те години поради връзките си с дясната екстремистка “Тюрингска гвардия”. Полицията в Тюрингия разкри работилница за производство на бомби в гараж в град Йена в началото на 1998 г., но после изгуби следите на двамата мъже и жената.

Цели 13 години те успешно са действали в нелегалност, до очевидното самоубийство на двамата мъже миналата седмица, които се застреляха след банков обир. Жената се предаде. Федералната прокуратура се зае с разследването, а през почивните дни излезе със становище относно Националсоциалистическото нелегално движение. Арестуван бе и заподозрян съучастник на групата от Цвикау.

Висши политици от консервативното правителство на канцлера Ангела Меркел изразиха учудване, че заподозрените екстремисти са успели да се укриват успешно толкова дълго. Разисква се и възможността разузнавателните служби да са “вербували” тримата и да са ги използвали за информатори в средите на десния екстремизъм.

Многотиражният вестник “Билд” подхрани тези слухове, като съобщи, че незаконни лични документи, свързани с тримата, са били открити в къщата в Цвикау, очевидно запалена от жената, преди тя да се предаде. Документи от този вид обикновено се издават само за агенти под прикритие, пише “Билд”.

Директорът на клона за вътрешно разузнаване в Тюрингия Томас Зипел се изказа предпазливо по въпроса. Проверка от 2000 г. не разкри индикации, че тримата са използвани като информатори, но беше невъзможно “да се премахне всяка сянка на съмнение”, каза той.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване