11/16/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Обама при верните съюзници в Австралия

ДПА

Министър-председателката на Австралия Джулия Джилард посреща Барак Обама. Снимка: АФП/БТА

САЩ и Австралия са толкова добри приятели, че президентът Барак Обама можеше да си позволи на два пъти да отложи посещението си там миналата година, без да се опасява, че това ще се възприеме като обида.

Двете страни са се били рамо до рамо във всички големи конфликти през последните 100 години и имат 60-годишен военен договор, който бе задействан за първи път, когато самолети се врязаха в сградите в Ню Йорк и Вашингтон през 2001 г. Има дори и личен момент: Обама пази хубави спомени от Сидни, където е спирал на път за гимназията си на Хаваите и за майчиния си дом в Индонезия.

Заедно с премиерката Джулия Гилърд Обама се очаква да обяви задълбочаване на военното сътрудничество, когато в четвъртък посети град Даруин, на северното крайбрежие на страната, преди да отлети за регионална среща на върха в Бали.
“В Австралия няма американски бази и няма предложения за такива бази”, каза министърът на отбраната Стивън Смит, опровергавайки слуховете за изграждане на бази по подобие на тези в Окинава и Гуам.

Въоръжените сили на двете страни ще имат съвместни обучения и маневри, ще изпробват заедно снаряжение. Американски материали ще бъдат складирани в Даруин, а американски морски пехотинци ще прекарват там повече време.
“Това се обмисляше от няколко години”, каза Джефри Гарет, председател на Американския научен център към Университета в Сидни. “В този смисъл не е някаква потресаваща новина”.

Китай обаче може да настръхне, ако го възприеме като опит за ограничаване на влиянието му. “Не мисля, че става дума за това”, каза Гарет. “Смятам, че американската стратегия в политическо и военно отношение има две измерения и нито едното не бих определил като ограничаване или сдържане”. “Продължаваме да мислим, че възходът на Китай ще е нещо добро, полезно за всички, но трябва сме благоразумни и да се предпазим от малката вероятност възходът на Китай да се превърне от добър в злокачествен”, добави той.

Хю Уайт от Австралийския национален университет, който е бивш служител на министерството на отбраната, предупреди, че Канбера трябва да внимава да не бъде въвлечена в конфликт. “Мисля, че това е много важен и потенциално доста рискован ход за Австралия”, писа Уайт в коментар във вестник. “Във Вашингтон и в Пекин това ще бъде възприето като присъединяване на Австралия към американската стратегия за сдържане на Китай”.

Уайт отдавна твърди, че Вашингтон трябва да даде на Китай военна роля в Азиатско-тихоокеанския район, съизмерима с икономическата му сила. Досега Австралия успяваше да не провокира Пекин. Едно от постиженията, с които предишната администрация на премиера Джон Хауърд най-много се гордееше, е фактът, че през октомври 2003 г. в два последователни дни пред парламента в Канбера говориха тогавашните президенти на САЩ и Китай - Джордж Буш и Ху Цзинтао.

Обама също ще говори пред парламента по време на двудневната си визита. Очаква се той да похвали Австралия за усилията й за развитие на свободната търговия в региона и да подчертае общите ценности и интереси.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване