11/16/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Пекин - чист въздух само за номенклатурата

ДПА

Китайска реклама на въздушни филтри

Китайците от години се чудят защо техните лидери правят толкова малко за намаляване на смога в Пекин, при положение, че дишат същия въздух. Сега вече отговорът е ясен: тези, които са на власт, прекарват времето си главно в места с пречистен въздух. В много офиси и апартаменти на управляващия комунистически елит въздухът се пречиства със специални филтри, произведени от китайската компания “Broad Group” (Юанда).

Блогът на компанията гордо рекламира доставките си за “сърцето на политическия живот”. “Въздушните филтри осигуряват здравословна и чиста среда за лидерите на нашия народ. Това е благословия за обикновените хора”, четем в блога. Това не се приема добре от 20-те милиона, които живеят в Пекин и които постоянно страдат от силния смог със започването на горещия сезон, който е от май до септември.

Службите за бърза помощ отбелязват увеличаване на респираторните заболявания и на инсултите, които се свързват със замърсяването на въздуха. Лекарите предупреждават в определени дни да не се излиза от дома. На много жители на Пекин им е омръзнало лидерите им да се ползват с всякакви привилегии - от органично произведени продукти и специални болници до хубави училища за децата.

Сега към тези привилегии се прибавя и чистият въздух, а това доста ядоса населението. Компанията за производство на филтри отказа да потвърди информацията, че повече от 200 пречистватели на въздух са доставени за конферентни зали, офиси и домове на лидери. Някои от филтрите струват над 2000 евро (2700 долара). “Правим доставки за много правителствени обекти”, коментира говорител на компанията за ДПА.

Но от сайта на компанията е изчезнала рекламата, според която въздушните филтри “помагат за здравословен живот и защита на околната среда” в строго охранявания правителствен район. Продажбата на въздушни филтри за комунистически лидери изглежда не е трудна работа. Блогът на компанията описва демонстрацията на филтър в заседателната зала на Политбюро - най-влиятелния партиен орган. Най-накрая, когато техниците изчистили мръсния филтър, и ръководителите “видели мръсната вода с цвят на мастило, въздушните пречистватели Юанда станали предпочитаните филтри за лидерите на народа”.

Бившият високопоставен служител на Министерството на търговията Лун Юнту, за когото се предполага, че дори пътува с филтрите си, каза, че “дишането на чист въздух е основна човешка потребност”. Жителите на Пекин са съгласни с това, но те имат по-малко средства да се защитят от смога. “Надежда за по-добро качество на въздуха ще има само, когато лидерите на партията и народа, както и техните семейства, ядат, пият и дишат в замърсена среда”, написа интернет потребител. Цензори блокираха други критични коментари.

Голямо е недоволството и от Министерството за опазване на околната среда, което омаловажава тежкия смог, наричайки го “леко замърсяване”, докато американското посолство предупреждава за “опасно” замърсяване на въздуха, което създава рискове за здравето. Съединените щати вземат предвид при измерванията си и въздушнопреносими частици с размер, по-малък от 2,5 микрометра, както се препоръчва от Световната здравна организация (СЗО) към ООН. Но китайските власти, отговарящи за защитата на околната среда, отчитат частици до 10 микрометра и обвиняват американското посолство в медийна манипулация.

На китайските журналисти бе казано, че още не е дошло време за измерване и на най-малките частици. Ако се приложат тези критерии, повечето градове ще са доста под предписаните стандарти за качество на въздуха, каза служител пред я вестник “Синцзинбао”.

“Обикновените хора имат право да знаят какво е качеството на въздуха в града, в който живеят”, оплака се кантонският вестник “Гуанчжоу жибао”. Подобряването на системата за измерване може да подобри и и качеството на въздуха, писа вестникът, защото “удовлетворението от привидно добрите показатели подкопава мотивацията да се разреши проблемът.”

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване