11/20/11 18:20
(http://www.klassa.bg/)

10 млрд. кубика азерски газ ще минават годишно през България

През България ще преминават годишно по 10 млрд. куб. метра природен газ за Европа, след като бъдат изградени газовите връзки с Турция и Гърция. Това обяви вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред БНР. Синьото гориво ще идва от Азербайджан и това ще даде началото на алтернативните доставки по Южния газов коридор.
Още през октомври Турция и Азербайджан са се договорили за доставка на 16 млрд. куб. м газ, като 6 от тях ще остават в Турция, а останалите ще продължават през България към Европа, обясни Трайков. Министърът каза още, че изграждането на тръбата между Стара Загора и гръцкия град Комотини е в последния етап на проектиране и вече се работи по изготвянето на екологичната й оценка. Догодина се очаква да започне строителството на газопровода, а първите количества газ да потекат в края на 2013 г.
При посещението си в Истанбул Трайчо Трайков се договори с турския си колега Танер Йълдъз да се подпише политическо споразумение за изграждането на нов газопровод, по който страната ни да получава газ от южната ни съседка. Тръбата ще бъде с капацитет между 1 и 3 млрд. куб. м годишно с опция количествата да се увеличат двойно в бъдеще. Съоръжението ще бъде с дължина 77 км, а ползите за страната ни и за региона от нея ще са огромни, заяви Трайков. Идеята на българското правителство е този газопровод да бъде начало и на проекта „Набуко“, така че по тръбата да може да се пренасят до 31 млрд. куб. м газ годишно.
Очакваме българо-турският газопровод заедно с интерконектора с Гърция и терминала за втечнен газ в Егейско море да осигурят на страната ни по-евтино гориво, обясни още министърът.
По думите му целта е до 2020 г. в страната да няма нито един доставчик с повече от 50% дял на пазара на природен газ.
В следващите дни ще бъдат подписани и споразумения с Гърция и Турция за авариен внос на природен газ през зимата, ако се стигне до спиране на доставките по тръбата от Русия. Трайков добави, че в газовото хранилище край Чирен има достатъчно запаси от гориво, които да гарантират потреблението у нас за два месеца.
В Турция министърът е обсъдил и развитието на „Набуко“, както и новия проект на консорциума „Шах Дениз“ за газопровод, който може да използва кръговата газопреносна система на България чрез междусистемните връзки със съседни страни.
Междувременно стана ясно, че Азербайджан планира до два месеца да определи позицията си за маршрута за износ на газ за европейските пазари. Информацията идва от министъра на промишлеността и енергетиката Натик Алиев, цитиран от ИТАР-ТАСС. Правителството ще обсъжда получените предложения за пренос, а решението ще бъде за финансово най-изгодния проект.


МИЕТ: В Рогозина търсят конвенционален газ, не шистов
Край добруджанското село Рогозина се прави проучване за добив на конвенционален природен газ, а не на шистов, съобщиха от енергийното министерство, след като направиха проверка на сондажа след сигнали на еколози. Според експертите на ведомството и на община Генерал Тошево проучванията се извършват от унгарската „Геоинформсервиз“, която е подизпълнител на дружеството „Русгеоком БГ“. Фирмата има договор за търсене и проучване за нефт и газ, сключен през февруари 2004 г. с МОСВ.
При проверката е установено, че за сондажа наистина са използвани радиоактивно изотопи, както алармираха еколози. Това обаче е рутинна процедура, многократно изпълнявана и на други обекти в страната, обясниха от МИЕТ. „Русгеоком“ може да сондира за газ до дълбочина от 5400 метра, а сондажът сега е на 955 м.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване