11/21/11 18:42
(http://www.klassa.bg/)

В дясното пространство има дефицит на лидерство

Обикновено българските политици тръгват на избори със зле премерена стратегия. Това се случи и с „Атака“. Те направиха поредица от грешки. Като започнем от случая с джамията, крайните изказвания за случая в Катуница и т.н. Резултатите на изборите показаха, че Волен Сидеров загуби от твърдия тон. За съжаление у нас не е прието партийните лидери да се оттеглят, когато получат червен картон от избирателите. Освен Симеон Сакскобургготски, аз не знам друг лидер, който да се е оттеглил от политиката с достойнство. Вкопчването във властта е правило за всичките ни политици. Виждаме докъде се докара десницата с лидерски ежби. Избирателите се разочароват и нещата стават необратими. Претенденти за националистическия вот има отдавна и те са много – на първо място ВМРО, които също са с патриотично-националистическа окраска. От друга страна, Волен Сидеров влезе в политиката през 2005 г., когато БСП беше слаба и той реално отне гласове от левицата. Засилването на БСП отнема от потенциала на „Атака“ и въобще на националистическия вот. Претенции към националистическия вот в момента имат и ГЕРБ, и БСП, това се отразява негативно на партии като „Атака“.
Що се отнася до старата десница, тя получи много тежък удар на последните избори. Пътят на десницата е към нови лидери, нови лица, нови формации, които да се възприемат от избирателя като алтернатива на управляващите. Имаме дефицит на лидери и на политически алтернативи. В следващата година и половина до парламентарните избори ще продължи да се трупа социално недоволство. Но то няма да може да се каптира от т.нар. традиционна десница, защото те отдавна са загубили българския избирател.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване