11/21/11 18:52
(http://www.klassa.bg/)

Народната партия срази социалистите в Испания

Мариано Рахой, чиято партия спечели най-голямото мнозинство на избори в Испания от 30 г. насам, заяви на съотечествениците си, че трябва да се подготвят за трудни времена, съобщи "Блумбърг". Испания ще се стреми да не бъде отнесена от дълговата криза.
Народната партия отвя управляващите социалисти от властта след 8 г., като спечели 186 от общо 350-те места в парламента. Социалистическата партия на Алфредо Перес Рубалкаба получи 110 места. Това е най-лошият резултат на левите от повече от три десетилетия. Избирателната активност при вота в неделя бе висока - близо 72%.
"Предстоят тежки времена", заяви 56-годишният Рахой на поддръжниците си пред щаба на партията в Мадрид. „Испания ще престане да бъде част от проблема и ще стане част от решението в Европа“, каза бъдещият премиер. "Няма да има чудеса, не сме обещавали такива", добави той.
Спечелилата вота Народна партия обещава да намали бюджетния дефицит, да направи основен ремонт на застиналата икономика и да понижи процента на безработицата, който в момента е 23%. Рахой още не е дал детайли относно предложенията си за икономическа реформа, тъй като по закон не може да заеме поста си още близо месец. Мигел Ариас Канете, шеф на предизборния щаб на партията и бивш министър, заяви, че министрите няма да бъдат назначени преди 21 декември, а испанският закон не позволява парламентът да се свика преди 13 декември.
Народната партия спечели повечето места в 45 от общо 52-те провинции в страната. За нея гласуваха 10,8 милиона души (в сравнение с 10,2 милиона на изборите през 2008 г.). Подкрепата за социалистите падна от 11,1 милиона до 6,9 милиона на този вот. От това спечелиха малките партии ,като Обединените леви, които от 2 места през 2008 г. сега имат 11.
Изненадващо в парламента влиза и нова коалиция, обявяваща се за независимост на Страната на баските, наречена „Амаюр“, отбелязва АП. Тя спечели 7 места, като надмина традиционно силната и умерена за региона Баска националистическа партия с 5 места. Победата за „Амаюр“ идва месец след като баската сепаратистка група ЕТА обяви, че ще предаде оръжията и ще се стреми към независимост само с мирни средства.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване