11/22/11 19:28
(http://www.klassa.bg/)

"Газпром" прогнозира по-евтин природен газ за Европа

Руската компания „Газпром“ прогнозира минимално намаление на цената на природния газ за европейските потребители през първото тримесечие на 2012 г. Това заяви вчера председателят на управителния съвет на компанията Алексей Милер, цитиран от Ройтерс. Изказването му бе направено при посещението в сръбския град Панчево за откриването на газохранилище съвместно със сръбската компания „Сърбиягаз“. Милер не обясни какво намаление на цената очаква, нито дали това е вследствие на очакваната нова рецесия на Стария континент. „През 2012 г. износът на „Газпром“ на европейските пазари ще бъде по-голям, отколкото през тази“, прогнозира Милер. Това обаче ще стане за сметка на количествата, които преминават през газопровода “Северен поток“, а не през Украйна.
През ноември европейските потребители плащаха по 446 долара за 1000 куб. м газ, а изнесените от компанията количества на европейския пазар възлизат на 152 млрд. куб. м. От „Газпром“ вече прогнозираха, че ръстът на доставките за догодина ще е 8% до 164 млрд . куб. м, припомня агенцията.
Новото сръбско газохранилище ще бъде част от системата на бъдещия газопровод „Южен поток“, който ще влиза в Сърбия от България. Там ще се съхраняват до 450 млн. куб. м природен газ. Очаква се „Южен поток” да бъде завършен до 2015 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване