11/22/11 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Къде трябва да бъде съден Сейф ал Ислам?

в. Гардиън

Сейф ал Ислам след залавянето. Снимка: от тв екрана

Изтощен, изплашен и със затворени пътища отвсякъде, заловеният Сейф ал Ислам се изправя пред новото либийско правителство със следната дилема - да бъде ли пратен в Хага или не.

Всъщност пространството за маневриране на правителството може да е по-ограничено, отколкото то си мисли. През март, когато в резолюция 1970 на Съвета за сигурност на ООН за положението в Либия бе сезиран прокурорът на Международния наказателен съд (МНС), тя придаде международен характер на юридическия отговор на престъпленията, в които е обвинен Сейф.

През май прокурорът съобщи, че Сейф е замесен в убийството на мирни демонстранти, вербуването и мобилизацията на наемници и милиции и хвърлянето в затвора и елиминирането на опоненти. На 27 юни тричленен състав на МНС издаде международна заповед за задържането му като съизвършител на престъпления срещу човечеството заедно с баща му и шефа на военното разузнаване Абдула ас Сенуси, за чието залавяне също бе съобщено.

Решението от юни даде на съдиите от МНС ключова роля при определянето къде и как ще бъде съден Сейф ал Ислам. Макар и Либия да не е страна по договора за създаване на МНС, тя е член на ООН, а в резолюция 1970 изрично се постановява, че “либийските власти ще сътрудничат напълно с и ще окажат всякаква необходима помощ на съда и прокурора”.

Следователно новото либийско правителство е обвързано с правна рамка - то не може законно да пренебрегне съдиите от МНС и да реши Сейф ал Ислам да бъде съден по местните закони. За разлика от Ирак, където нямаше международно повдигане на обвинение срещу Саддам, решението за Сейф не е изключително либийски въпрос.

Какво означава това на практика? Има, общо взето, четири варианта. Първият е да бъде изпратен Сейф в МНС за съдебен процес в Хага. Дори това решение няма да е лишено от трудности - кой решава и по какви критерии? Втори вариант е МНС и новото либийско правителство да се договорят за процес на МНС в Либия. Това не е нещо, което съдът е правил досега и може да удовлетвори в някаква степен разбираемите искания в Либия за процес на местна почва, подложен на международен надзор, в който правосъдието се раздава от международни съдии.

Има трета възможност, ако правителството на Либия наистина иска да го съди в страната по своите закони и процедури - съгласно принципа на комплементарност, който допуска националните съдилища да гледат дело първи, на правителството може да се наложи да убеди съдиите от МНС, че действително е в състояние да го съди при условия на справедлив процес за международните престъпления, за които бе издадена международната заповед за задържане. Правната система на Либия е с ужасни резултати при въздаването на правосъдие - Ирак имаше нужда от сериозна помощ от САЩ, за да създаде илюзията за справедлив процес.

Четвърти вариант е либийските съдилища първо да го съдят за някакви други престъпления, които са извън юрисдикцията на МНС, например защото са били извършени преди февруари 2011 г., когато МНС влезе в играта. Този вариант определено би важал за Сенуси, който е бил пряко замесен в масовите убийства от 1996 г. в печално известния затвор Абу Салим. Не е ясно дали има достатъчно доказателства срещу Сейф.

Прокурорът от МНС ще посети Либия тази седмица, за да обсъди начините на процедиране. Той ще има работа с правителство, което все още не е стъпило на краката си и е под значителен местен натиск да осигури въздаването на правосъдие в Либия. Кървавото убийство на Муамар Кадафи обаче повдига сериозни въпроси дали това е възможно, но също така увеличи натиска над новото правителство да покаже, че може да раздава ...

Публикувана на 11/22/11 22:15 http://e-vestnik.bg/13201/kade-tryabva-da-bade-saden-seyf-al-islam/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване