11/22/11 15:11
(http://radiomilena.com/)

Станишев: Правителството на ГЕРБ само със сопа може да бъде спряно

Правителството на ГЕРБ разбира само от натиск. Само със сопа може да бъде спряно. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод растящото социално напрежение в страната, предадоха от пресцентъра на Българската социалистическа партия.

Той призова членовете и симпатизантите на левицата навсякъде, където има обосновани социални протести, да ги подкрепят и да се включват в тях. „Правителството лъже ежедневно, отказва да води диалог и обявява война на всички”, заяви Станишев, коментирайки причините за недоволството сред хората. По думите му след изборите са проличали реалните намерения на ГЕРБ. За пример лидерът на БСП напомни за случващото се с БАН и БДЖ, за излъганите земеделски производители и за намерението да се вдигне пенсионната възраст от догодина. Социалистите изразиха категорична позиция срещу намерението на правителството да пробута от 1 януари 2012г. увеличаването на пенсионната възраст.

„Ще разгледаме в това число възможността за внасяне на искане до Конституционния съд”, изтъкна Станишев. Той отбеляза, че своеволните постоянни промени на правилата нарушават доверието на хората в пенсионната система и ги демотивира да си плащат осигуровките. За разлика от ГЕРБ, които само режат разходи и пестят, БСП дава конкретни предложения, които ще донесат повече приходи в системата. На първо място – това е вдигането на максималния осигурителен праг до 2700лв., а от април – до 2900лв.

„Това ще донесе около 100 млн.лв. допълнителни приходи за общественото осигуряване”, обясни Станишев и изтъкна, че хората с по- високи доходи трябва да внасят повече осигуровки. На второ място социалистите обръщат внимание на проблема с безработицата, която е нараснала през последните две години близо 2 пъти. От БСП предлагат от 2012г. да се увеличи осигурителната вноска за фонд Пенсии с 1,2% и да се увеличи размерът на осигурителната вноска за фонд Безработица на 2 на сто. Станишев изтъкна, че бизнесът също трябва да поеме ангажименти за изсветляване на икономиката и за плащане на осигурителните вноски. Лидерът на БСП обяви, че между първо и второ четене на бюджета за 2012г. социалистите ще представят цялостен алтернативен бюджет. Депутатът от ПГКБ Драгомир Стойнев отбеляза, че като цяло мерките, които левицата предлага, биха донесли около 500млн. лв. приход в бюджета на НОИ. Той коментира, че ГЕРБ не правят реформа, а на практика отнемат социални права.

„С бакалски сметки не се прави политика”, възмути се Стойнев. Според него увеличението на възрастта за пенсиониране е мярка против хората. Депутатът изтъкна, че увеличаването на стажа и възрастта трябва да е съобразено със средната продължителност на живота, а в България пенсионерите живеят 7 години по- малко от европейския пенсионер. Това на практика означава, че хората по- трудно ще се пенсионират и по- малко време ще получават пенсия.

„ГЕРБ носи със себе си белега на бедността и мизерията”, заяви Стойнев и напомни, че откакто ГЕРБ управлява 350 000 са загубените работни места. Депутатът беше категоричен, че една реформа трябва да бъде подкрепяна от всички политически партии, за да има приемственост при смяната на правителствата. По повод предстоящата стачка в железниците, от БСП заявиха, че настоящата криза в БДЖ е причинена от некомпетентното ръководство на предприятието.

„Никакви оправдания с предишното правителство не могат да прикрият безпомощността на ръководството на БДЖ”, заяви депутатът от ПГКБ Петър Мутафчиев. Той изтъкна, че от една страна липсва ясна политика за преструктуриране на железницата, а от друга – липсват ясни ангажименти на държавата за реформите и за финансирането на БДЖ и НКЖИ. Мутафчиев напомни, че беше отхвърлена програмата за развитие на железниците, разработена от предишното правителство. Същевременно ръководството на БДЖ не можа да убеди ЕК и Световната банка в реформата, която провежда.

Социалистите напомниха, че беше спряно и обслужването на падежите по кредитите на БДЖ. От БСП изразиха опасенията си, че спирането на 150 влака ще доведе до намаляването на приходите, а закриването на линии е необратим процес. „Стачка няма да има ако правителството разбере, че реформа се прави единствено със съгласие между всички”, обясни Петър Мутафчиев.

/КРОСС/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване