11/23/11 11:45
(http://www.klassa.bg/)

Захласване по света

“Да фотографираш означава да се научиш наново да виждаш”
Аба Асса

"Това, което не се променя" се нарича новата фотоизложба на младия талнатлив български фотограф Валерий Пощаров в Национална галерия за чуждестранно изкуство. Повлиян от световните майстори на фотографията Картие Бресон и Юсуф Кертеш Валерий Пощаров продължава тяхната знаменита и влязла в историята на фотографията естетическа линия. Авторските му търсения в жанра на класическата френска хуманистична фотография от средата на миналия век.



В настоящата изложба Валерий Пощаров показва около 70 творби, черно-бяла фотография, които са плод на едногодишните му творчески търсения, както и на 3 000 км. пеша из четирите посоки на Франция и България, Толедо и Атон. Представяният цикъл фотографии е бил експониран в серия от авторски изложби в Париж, Франкфурт, Пловдив и Варна.



В едно свое интервю Пощаров споделя:

 "Любовта ми към фотографията се роди още като дете, когато разглеждах една стара кутия със снимки на баба ми. На една от тях имаше жена с пронизващи черни очи и дълги черни плитки. Попитах коя е тя, но баба ми беше забравила. На гърба на снимката пишеше с молив – “Дарявам лика си, защото времето минава, а човек се забравя”.

 
Велери Пощаров е роден в Добрич през 1986. Учи живопис в Национално училище по изкуствата, Варна. През 2005-а година заминава за Париж, където завършва пластични изкуства в Сорбоната. Този период е свързан с "Това, което не се променя", или с търсенията му в жанра на хуманистичната фотография от средата на миналия век. Този цикъл фотографии е представен в Париж, Берлин, Франкфурт, София, Пловдив и Варна. Автор на повече от 30 самостоятелни и колективни изложби в България, Франция, Германия, Ирландия, Хърватска, Сърбия, Унгария и Кипър. Негови произведения са в колекциите на големи официални институции по света. През 2011 г. Валерий Пощаров основава първата онлайн галерия за съвременно българско изкуство.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване