11/24/11 23:20
(http://e-vestnik.bg/)

Ветровете в Близкия изток издуват платната на “Хамас”

в. Ню Йорк таймс

Терорист от Хамас в Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

От години внушителната черна порта, която прегражда пътя през границата между Египет и Газа, бе символ на болката и изолацията, обхванали след десетилетия на конфликт тясната крайбрежна ивица, особено след като на власт дойде движението “Хамас”.

В последно време обаче портата започна да се превръща за все по-уверените с себе си лидери на “Хамас” в символ на нов обрат. През последните седмици двете арки на портата на два пъти се разтвориха, за да пропуснат ВИП гости - първо за да пропуснат стотиците палестински затворници, освободени от израелски затвори, а в обратна посока да премине един обикновен израелски войник. За втори път портите се разтвориха, за да пропуснат гости от Мюсюлманското братство, които посетиха Газа за пръв път от десетилетия.

И в двата случая късметът на ислямистите сработи в критичния период преди насрочените за тази седмица преговори в Кайро с техния основен съперник, председателя на палестинската автономна власт Махмуд Абас, който оглавява партията “Фатах”.

Лидерът на “Хамас” Халед Мешаал идва на тези избори с усещането, че е тласкан от попътни ветрове, идващи от региона. Диктатори падат от власт, на тяхно място идват протестни движения и правителства, които включват ислямистки движения, потискани преди това от диктаторите. “Хамас” не пропуска нито една възможност да изтъкне този факт, като се възползва и от разрастващото се регионално влияние на организацията майка - Мюсюлманското братство, най-старото и най-могъщото ислямистко движение в света.

“Идва гореща арабска зима, която все още не е узряла за идването на пролетта”, заяви миналия месец високопоставеният активист от “Хамас” Махмуд Захар. Според него арабските революции не са нищо друго освен процес на ислямско възраждане. Кампаниите за сваляне на корумпираните лидери са достигнали “критичен етап”, заяви той, преди да направи извода, че “с помощта на аллах догодина ще станем свидетели на разцвет на исляма”.

За разлика от лидерите на “Хамас” Махмуд Абас пристигна в Кайро с неясни резултати от неговия план да получи признанието на ООН за палестинска държавност. Той се радва на огромна популярност у дома - проучванията показват, че 80 на сто от анкетираните го подкрепят - но планът му се сблъска с препятствия, като едновременно с това отчужди един от критично важните си съюзници - Вашингтон.

От своя страна “Хамас” представя като успех сделката един израелски войник, сержант Гилад Шалит, да бъде заменен за над 1000 палестински затворници, като се надява, че договорената с посредничеството на Египет размяна ще изтрие от паметта на палестинците засилващата се изолация и блокадите, на които Газа стана жертва след като Шалит бе отвлечен.

Боаз Ганор, израелски експерт по въпросите на сигурността и основател на Международния институт за политика в сферата на борбата с тероризма, смята, че групировката “Хамас” днес “е много по-силна” от преди. Сделката за Шалит, посочва той, бе част от “много добре разработен сложен план” на движението “Хамас”, смятано от САЩ и от Европейския съюз за терористична организация, да се откъсне от анклава Газа и да получи по-голяма легитимност “най-малко на международната арена, ако не и в очите на Израел” преди палестинските избори, насрочени за май догодина.

“Ако те продължаваха да държат израелски войник в плен противно на Женевските конвенции, никой нямаше да ги приеме за легитимен кандидат”, изтъква Боаз Ганор.

Лидерите и на “Хамас”, и на “Фатах” твърдят, че преговорите в Кайро ще бъдат съсредоточени върху създаването на преходно правителство от технократи, което да организира отдавна очакваните избори.

Членът на Централния комитет на “Фатах” Набил Шаат твърди, че преговорите ще се съсредоточат върху единството, отказа от насилие и намирането на премиер и членове на кабинета, които са приемливи и за двете страни. Според него сега ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване