11/24/11 14:17
(http://e-vestnik.bg/)

Денят на благодарността - начало на Черния петък

Американци очакват отварянето на магазин в нощта преди Черния петък. Снимка: от тв екрана

Пред Деня на благодарността някои американци се питат дали с оглед на смута, който причинява най-важният празник за годината, си заслужава да се празнува. Това е един от най-големите празници в САЩ, но някои американци се питат дали Денят на благодарноста, както и пазаруването “до дупка” в “Черния петък”, който следва след него, не излизат в известна степен извън контрол.

Около 38,2 милиона американци ще се отправят на път за четиридневния празничен уикенд, който започва днес. Други 3,4 милиона ще излязат на разходка, казват от Американската автомобилна асоциация (ААА). Повечето ще се приберат по родните си места, за празнична вечеря със своето семейство на самия Ден на благодарността, като 88 процента от тях ще хапнат печена пуйка с плънка и сос от червени боровинки, съобщават от Националната асоциация на производителите на пуйки.

Американците изяждат 46 милиона пуйки на Деня на благодарността - повече от два пъти сравнено с 22-та милиона, изяждани месец по-късно на Коледа.
Щом видят сметката на десерта от пай с тиква, мнозина ще се отправят към моловете за блъсканицата на предколедното пазаруване, известна като Черния петък. Тогава търговците на дребно намаляват цените на дрехите, играчките и електрониката за потребители.

“Броят на пазаруващите в Черния петък тази година ще се увеличи на 225 милиона в сравнение с миналогодишните 212 милиона души”, съобщава интернет страницата blackfriday2011.com - нещо като Уикилийкс за потребителите, които искат да видят рекламите за Черния петък преди тяхното публикуване.

Този ден е с такава важност за търговците - възможно е да се регистрират продажби за повече от 20 милиарда долара според компанията за маркетингови анализи “Спендинг Пулс” - че много от големите магазини ще отворят толкова рано, колкото никога не са отваряли.

“Сиърс” ще бъде отворен сутринта на Деня на благодарността, докато “Тойз Ар Ъс” ще отвори врати в четвъртък от 10 ч. - най-ранния час, в който веригата е отваряла в Черния петък. Огромните търговски центрове на “Уолмарт” пък изобщо няма да затварят. “Те всички се опитват да отнемат пазарен дял един от друг”, заяви в интервю за Асошиейтед прес Синтия Гроувс, шеф на международна консултантска компания за търговия от Вашингтон.

Не всичи са щастливи. Повече от 190 000 души подписаха петиция в интернет, в която веригата универсални и хранителни магазини “Таргет” се призовава да се откаже от намерението си да отвори в полунощ на Деня на благодарността. “Това е национален празник, а не ден за пазаруване”, написа певицата Брайс Алижън от Портланд, щата Орегон. “Да насърчаваш хората да пазаруват посред нощ е странно”, добави Скоти Бруки от Санта Круз, щата Калифорния.

Но Анахита Камерън, ръководител на отдел човешки ресурси в “Таргет” защити идеята за лов на печалби в полунощ. “Нашите гости заявиха, че биха предпочели да дадат начало на празничното им пазаруване, отправяйки се към магазините, след като приключи празнуването, а не да стават посред нощ”, заяви тя, използвайки евфемизма на “Таргет” “гости” вместо “клиенти”.

Празникът доста се е променил от първоначалния Ден на благодарността през 1621 г., когато заселници-поклонници от Англия организирали тридневно пиршество заедно с коренните жители на Америка, където в наши дни е Масачузетс, за да благодарят на Господ за изобилните реколти в Новия свят. Храната за Деня на благодарността тази година ще излезе 49,20 долара за 10-членно семейство, което е с 5,73 долара повече от миналата година, изчисляват от Американската федерация на фермерските бюра.

В това се включва 7-килограмова пуйка, хлебна плънка, сладки картофи, кифлички и масло, грах, боровинки, моркови и целина, тиквен пай с бита сметана и кафе с мляко - но не и вино или бира. Самата пуйка е ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване