11/24/11 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Директорът на „Шейново“ подаде оставка

Изпълнителният директор на САГБАЛ "Шейново" д-р Иван Костов е подал оставката си пред Съвета на лечебното заведение , съобщи вчера пресцентърът на правителството. Решението е взето след настояване на министър-председателя Бойко Борисов, за да се запази авторитетът на болницата и за да продължат проверките, назначени по случая с починалата 35-годишната родилка Надежда Узунова. За изясняване на причините за инцидента работят служители на прокуратурата, МВР, "Медицински одит" и Столична община. "Депозирал съм си оставката като изпълнителен директор, за да защитя авторитета на болницата, в която съм работил, и хората, с които съм работил през цялото време", заяви д-р Костов. До провеждането на конкурс неговия пост заема председателят на борда на директорите на болницата д-р Таня Андреева.
Оттеглянето на д-р Иван Костов от заеманата позиция е провокирано от смъртта на родилката Надежда Узунова и новородената й дъщеричка в АГ "Шейново". Младата жена почина в понеделник през нощта, след като няколко пъти била връщана от лечебницата и не била приета за раждане, а завчера в Клиниката по педиатрия почина и новородената й дъщеря. Заради констатираната лекарска небрежност здравният министър д-р Стефан Константинов се обяви за десетократно увеличаване на санкциите за лечебните заведения. Наскоро в свой доклад Агенция "Медицински одит" препоръча санкция за "Шейново" заради друг случай с починала родилка. Народните представители в парламентарната комисия по здравеопазване ще обсъдят възможността за увеличаване на срока, в който лекари, допуснали грешки, губят права да практикуват. За инициативата съобщи председателят на комисията Десислава Атанасова. Лекарски права за срок от три месеца до две години могат да се отнемат от БЛС или от здравния министър, уточни тя. Наред с това депутатите ще решават дали да се приеме предложението на здравния министър доктор Стефан Константинов да се увеличи десетократно паричната санкция за лекари, допуснали грешки в работата си. Директорът на болница „Св. Екатерина" проф.Генчо Начев отбеляза, че най-големият проблем у нас е липсата на дефиниция за лекарска грешка. „Независимо дали от незнание, от небрежност или от недостатъчна наблюдателност - това е лекарска грешка. Но трябва да се дефинира с точност. Не винаги, когато умира човек, то е в резултат на лекарска грешка. Първо, трябва да се легализират правилата за добра медицинска практика. В България няма правила за добра медицинска практика. След въвеждането на тези правила е нужен контрол“, коментира проф. Начев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване