11/24/11 18:24
(http://www.klassa.bg/)

Менда Стоянова: Дефицитът няма да се променя, макрорамката - също

Дефицитът няма да се пипа, нито параметрите на макрорамката на бюджета за следващата година. Това съобщи Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси, по време на редовно заседание вчера. БСП ще предложи поправки за дефицита и те ще внесат предложението си по бюджета, но не и ГЕРБ, обясни тя. Относно ръста на БВП, той не се гласува от Народното събрание, а е част от доклада и обосновката към разчетите на хазната. Прогнозният ръст от 2.3 на сто бе потвърден и от международните агенции и МВФ, така че нямаме основание засега да смятаме, че ще има промяна, категорична бе Стоянова. По думите й дори и при най-неблагоприятния сценарий бюджетът има резерви да издържи.
Промените, които ще се наложат между първо и второ четене в Закона за бюджета, ще са само козметични, увери тя. Като пример посочи, че ще се върнат 5 млн. на БАН. По въпроса за зърнопроизводителите сумата ще остане същата, но ще се раздели и с други нуждаещи се в сектора.
Бюджетната комисия прие вчера на второ четене промени в Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор. С тях се дава възможност на министъра на финансите Симеон Дянков вече да има свои представители във всяко държавно предприятие. Целта е да се контролира по-добре изпълнението на поетите финансови ангажименти. Квесторите ще бъдат назначавани директно от Дянков, на граждански договор, като ще се отчитат директно на министъра на всеки три месеца. По време на заседанието депутатите отхвърлиха предвидената точка от дневния ред на комисията за въвеждането на данък върху финансовите трансакции. Мотивът бе, че тя е била вече гледана от Народното събрание и е била отхвърлена.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване