11/24/11 18:20
(http://www.klassa.bg/)

Над 200 влакови композиции останаха по гарите

Стачката на работниците в холдинг „Български държавни железници“ ще продължи и днес, тъй като планираните преговори между синдикати и представители на транспортното ведомство и холдинг БДЖ не се състояха. По информация от ведомството до късния следобед няма насрочени преговори, включително и за днес.
“Никой не иска да преговаря с нас, а стачката не може да приключи без стачно споразумение”, коментира Петър Бунев, синдикалният лидер на КНСБ.
Първият ден на националната ефективна стачка на железничарите започна вчера в 8 часа и завърши в 16. По данни на синдикатите от 264 пътнически влака, които е трябвало да се движат в цялата страна, са спрени 218. Това представлява 83% от общия брой. Останалите 17 на сто от композициите са се движели само по кратки регионални линии. Стачкували са работещите и в пътнически, и в товарни превози, като товарните влакове не са били обработвани. При тях процентът е малък, защото традиционно товарите се транспортират през нощта. В Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), от 13 хил. служители, са заявили, че стачкуват едва 563, само 61 души от тях са свързани с движението на влаковете. Това представлява под 4% от общия брой служители.
Данните за спрените влакове на транспортно министерство обаче тотално се разминаха с информацията от синдикатите. Статистиката на профсъюзите сочи, че около 90 на сто от влаковете не са се движили във времето за протест, докато транспортното ведомство информира, че те са по-малко от 50%. Първоначалните намерения бяха общо 186 композиции да спрат движението си в 8 часа сутринта на 78 гари в страната.
Председателят на Съвета на директорите на холдинг БДЖ Владимир Владимиров обясни, че са стачкували само хора от „Пътнически превози“. Той отново потвърди, че ръководството на компанията ще проведе планираната реформа в сектора.
Независимо от парализирания жп транспорт няма значимо увеличението на пътниците при автобусните превози, каза Ивайло Константинов, председател на асоциацията на автобусните превозвачи. Той обясни, че превозвачите имат необходимия капацитет, за да поемат повече хора. Дори и при традиционна по-голяма натовареност в петък и неделя, няма да има проблем с осигуряването на транспортната услуга.
През 8-те часа, в които железничарите протестираха, от движение бяха спрени и четири международни влака. На гарите във Волуяк, Роман , Пловдив и Стара Загора останаха композициите за Белград- София, Москва- София, Истанбул- София и Истанбул- Букурещ. Спор възникна дали е има локаут на работещи в НКЖИ. Синдикатите обявиха, че има съмнение неправомерно служителите на смяна да са заменяни в Плевен и други градове. Според ръководството на Национална компания "Железопътна инфраструктура" обаче няма локаут по Закона за уреждане на колективните трудови спорове, защото не е налице преустановяване дейността на предприятието или част от него, не са уволнявани работници и служители на компанията, не са приемани на работа нови работници на мястото на стачкуващите.
Стачката в БДЖ бе подкрепена от Европейската федерация на транспортните работници (ЕТФ) и Международната федерация на транспортните работници (МТФ).
По данни на БДЖ вече 700 служители са приели предложението на ръководството да бъдат доброволно освободени от длъжност с обезщетение от шест брутни заплати. Парите ще бъдат изплатени веднага след освобождаването на служителите от длъжност. Съкращенията ще засегнат общо 2036 железничари. Плановете на БДЖ са това да намали разходите на компанията с около 24 млн. лв. годишно.



Шефовете на железницата не знаят дали стачката е незаконна

Ръководството на БДЖ все още няма позиция дали ще подава иск в Софийския градски съд за обявяване на стачните действия за незаконни, каза Йордан Недев, изпълнителен директор на холдинга, на Централна гара-София вчера сутринта. Той заяви, че протестиращите служители няма да бъдат уволнявани. Според неофициална информация синдикатите вече са се съгласили с 80 на сто от предлаганите от ръководството на холдинга съкращения. Изпълнителният директор не прогнозира колко ще продължи стачката, но изрази надежда тя да бъде кратка. По информация от ръководството преговори със синдикатите се провеждат.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване