11/24/11 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Отчетохме рекорден износ на ток - с 30% повече за година

Износът на електроенергия от България достигна рекордни нива и само за година скочи с близо една трета. През тази година се очаква да бъдат доставени за регионалните пазари 10,5 млрд. квтч ток от страната ни, обясни вчера Митю Христозов, директор на дирекция „Централно диспечерско управление“ към Електроенергийния системен оператор. Той участва в дискусията за либерализацията на енергийните пазари в региона, която бе част от Българския икономически форум.
Рекордният износ на ток се дължи основно на факта, че в региона няма достатъчно валежи в момента, за да може да работят ВЕЦ-овете, и така страната ни остава основен износител, заяви Христозов. В съседните страни водните запаси са значително по-малко и затова те имат недостиг на енергия. В момента в язовирите има около 65% запас за производство на електроенергия, а по същото време през миналата година те са били 90%. За 2010 г. са били експортирани 8,5 млрд. квтч, а само до 23 ноември тази година навън са заминали 9,6 млрд. квтч. Доставките са основно за Гърция, Сърбия и Румъния.
Христозов добави, че има сериозен ръст и на вътрешното потребление на електроенергия. По данни на ЕСО тази година се очаква потребителите да използват 1,5 млрд. киловатчаса повече, което е ръст от 4%. За първи път от 2000 г. насам потреблението в страната нараства с повече от 1,5%, обясни експертът. Той добави, че е възможно това да се дължи на по-голямата консумация в бита и на по-студеното време в момента.
От ЕСО твърдят, че ще търсят средства от ЕС за рехабилитацията на електропроводите у нас. В момента се търсят варианти за подобряване на елмрежата високо напрежение от Пловдив през комплекса „Марица-изток“ до Карнобат и оттам за Варна и Бургас. Христозов не очаква да има проблеми с тока по зимните ни курорти, а с пускането на новата подстанция край Слънчев бряг ще се решат и голяма част от проблемите със захранването на региона. Продължават и отчуждителните процедури за изграждането на нов далекопровод между Айтос и Слънчев бряг.
Все още обаче няма яснота кога ЕСО ще бъде отделен от структурата на НЕК, обясниха участници в дискусията. Според плана до средата на следващата година системният оператор трябва да бъде отделен от НЕК, но не е ясно дали това ще се случи. Причината е, че все още се водят преговори с банките и НЕК, тъй като по кредити на компанията са заложени активи на ЕСО.
Очакваме разделението да бъде факт до края на следващата година, каза Венета Цветкова – началник отдел „Енергийни пазари и преструктуриране” в МИЕТ. Оттам добавиха, че нямат яснота и кога точно ще заработи енергийната борса у нас. В момента министерството има два месеца да отговори на ЕС, че са започнали законовите промени за създаване на борсата. След това Брюксел може да започне наказателна процедура срещу страната ни. Очакванията на ЕСО са до средата на следващата година да започне интеграция с румънската енергийна борса.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване