11/25/11 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Али Абдула Салех, автократът на Йемен, предава властта

Йеменски войници арестуват заподозрян терорист на границата със Саудитска Арабия. Снимка: емптикуортър

Йеменският президент Али Абдула Салех е автократ и умел тактик, който в течение на десет месеца кърваво потушаваше народния бунт, преди да се съгласи да подпише споразумение за предаване на властта. Салех беше тежко ранен при атентат срещу президентския дворец в Сана през юни и бе приет в болница в Саудитска Арабия. През септември обаче се върна в в йеменската столица, опровергавайки противниците си, които смятаха, че с него е свършено.

Този 69-годишен нисък и набит човек с остър поглед и тънки мустачки е обвиняван от критиците си в семейственост и корупция. Най-големият му син Ахмед, неговите братя и племенници контролират въоръжените сили и органите за сигурност. Салех, който казва, че да управляваш Йемен е все едно “да танцуваш върху змии”, бе държавен глава на тази бедна страна и единствена република на Арабския полуостров от 1978 г.

След като в течение на три десетилетия се бе приспособявал към традиционните обществени структури, за да оцелее, още в началото на бунтовете през януари той настрои срещу себе си различните групи в обществото, включително влиятелните племена, които до момента умело противопоставяше едно на друго, за да запази властта си. Най-тежък удар за него обаче бе преминаването през март в противниковия лагер на генерал Али Мохсен ал Ахмар, смятан за най-могъщия след президента човек в Йемен, чиито войски оттогава защитават протестиращите срещу властта.

Преди да избухне протестното движение Салех се готвеше да спечели нов президентски мандат след изтичането на сегашния през 2013 г. Огласените от “Уикилийкс” дипломатически телеграми ни показаха човек, който става все по-авторитарен през последните години. “От 1994 г. насам той смята, че е единственият, способен да взема решения в страната (…) и не слуша никого”, се казва в грама от 31 август 2009 г., в която е цитиран братовчедът на президента Мохамад ал Кадхи.

Роденият на 21 март 1942 г. Салех се появява на политическата сцена през 1962 г., когато с държавен преврат в Сана е свален последният имам и е установена република. Избухва гражданска война, Египет, управляван тогава от Гамал Абдел Насър, поддържа военните, а Саудитска Арабия подпомага преданите на сваления монарх племена.

Войната завършва през 1970 г. В същото време на юг британците са изправени пред мощно въстание и през 1967 г. напускат района и там е създадена Народна демократична република Йемен - единствената марксистка арабска държава.

През 1978 г. неизвестният доскоро офицер Салех, бива избран от Учредителното събрание да замени убития при атентат президент на Северен Йемен Ахмед ал Гашми. Салех работи за обединяването на Севера е Юга и през 1990 г. става първият президент на обединен Йемен. Четири години по-късно смазва предприет от южняците опит за отцепване.

Салех е женен, има 14 деца - петима синове и девет дъщери. Най-големият му син Ахмед беше смятан за потенциален приемник на баща си. Президентът е член на зайдитската общност - шиитско течение, чиито последователи са около 30 процента от йеменците. Зайдитите са преобладаващата част от населението в Северен Йемен, където президентът е принуден да овладява кървав бунт.

Салех трябваше да се справя и с присъствието в страната си на последователите на Осама бин Ладен, обвиняван в същото време от критиците си, че самият той е насърчил навлизането на Ал Каида. Той обаче използва заплахата в своя полза - стана съюзник на САЩ и получаваше помощ от 150 милиона долара годишно.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване