11/25/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Неонацисти събудиха призрака на “германския позор”

сп. Шпигел

След разкритията, че неонацистка терористична клетка очевидно е убила 10 души за няколко години, германският парламент във вторник единодушно осъди десния екстремизъм. Но някои германски коментатори казват, че този ход е твърде недостатъчен и твърде закъснял.

Във вторник миналата седмица германският парламент направи необичайната стъпка - прие съвместна декларация, осъждаща поредицата убийства, за които се твърди, че са извършени в течение на седем години от трима неонацисти, живеещи в Източна Германия. В сряда германските вестници бяха пълни със снимки, показващи как канцлерката Ангела Меркел и членовете на нейното правителство стоят прави със сведени глави в Бундестага. Декларацията гласеше: “Ние сме дълбоко засрамени.”

В сряда в Бундестага Меркел отново се изказа по въпроса, като заяви: “Тези деяния не са нищо друго освен нападение срещу демократичната ни общност.” Тя каза, че решението за приемане на съвместна декларация във връзка с убийствата показва, “че ние сме решени да защитаваме нашето отворено, толерантно и хуманно общество от злонамерени престъпници и основаващи се на омраза идеологии”. Германският президент Кристиан Вулф се срещна в сряда с членове на семействата на жертвите.

Меркел и правителството й са критикувани в печата, че са реагирали прекалено късно и не са направили подходящите изявления и жестове веднага след разкритията, че поредицата убийства са били, както се твърди, дело на група неонацистки терористи.

Когато в началото на ноември двама членове на триото бяха открити мъртви в каравана в източногерманския град Айзенах, медиите съобщиха, че десни екстремисти са свързани с убийствата. Властите предполагат, че двайсетина души може да са помагали на клетката, която е подозирана за убийството на полицайка и на най-малко деветима имигранти в Германия. Много от жертвите са били дребни търговци от турски произход.

Разкритията отново разпалват дебатите в Германия за това какъв е най-добрият начин за борба с десния ектремизъм и какво да се направи по въпроса с крайнодесните политически партии. Бившият германски вътрешен министър Ото Шили (социалдемократ) каза в интервю за германското списание “Щерн”, че подкрепя нов опит за забрана на крайнодясната Националдемократическа партия (НДП). Федералният Конституционен съд спря опит за забрана на партията през 2003 г., защото в ръководството на НДП имало информатори на заплата към службата за вътрешно разузнаване.

Има информация, че сегашният вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих търси начин да забрани НДП, без да спира използването на информатори, което би означавало властите да загубят ценен източник на информация за партията. Приключващият мандата си израелски посланик в Берлин Йорам Бен-Зеев също призовава за забрана на партията. Той каза пред високотиражния ежедневник “Билд”: “Демокрациите трябва да се борят с подобни неща. Не искам да правя паралели, но нацистите също бяха законна партия. Те дойдоха на власт по законен начин.”

Германски коментатори се изказаха по въпроса в сряда, като някои разкритикуваха правителството, че по-рано не е заело по-твърда позиция. Левоцентристкият “Зюддойче цайтунг” пише: “Не е случайно, че крайнодясната банда убийци е дошла от Йена (в бившата Източна Германия), а не от Детмолд (в Западна Германия)… Никъде десните настроения не процъфтяват така, както в бившата Източна Германия. Никъде толкова много полицаи не си затварят очите, понякога от симпатия към неонацистите, понякога от страх за собствените си семейства. На изток демокрацията е омаловажавана от много години, включително от ужасно безполезните съдилища.”

“А сега, когато кървавата следа става явна и минава от Тюрингия през цялата страна, на Бундестага му трябваше доста време, за да покаже съчувствие. Президентът трябваше да поеме инициативата и в сряда се срещна с членове на семействата на жертвите, които някога бяха подозирани, че са замесени в организираната престъпност”, отбелязва вестникът.

“Реакцията на правителството дойде прекалено късно и е съмнително колко решително ще действа то в стремежа си да достигне до корените на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване