11/27/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Безвъзвратната смърт на един договор за въоръженията

в. Независимая газета

Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), станал през 90-те крайъгълен камък в укрепването на доверието на стария континент, умря окончателно и безвъзвратно. Този извод налагат двете противоречиви изявления за съдбата му, които чухме във вторник от Вашингтон и от Кишинев. От едната страна на Атлантика за документа се изказа говорителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд, от другата - външният министър на Русия Сергей Лавров.

Виктория Нюланд отбеляза следното: “Днес САЩ заявиха във Виена, че прекъсват изпълнението на редица ангажименти по Договора за обикновените въоръжени сили спрямо Русия”. И добави, че “в течение на четири години САЩ и съюзниците от НАТО се опитваха да намерят дипломатически изход (от проблема - бел. на изданието), след като през 2007 г. Русия взе решение да прекъсне действието на договора спрямо всички останали 29 държави участнички в ДОВСЕ”. Обаче нищо не станало, тъй като Москва уж не изпълнила ангажиментите си, поети в Истанбул.

Сергей Лавров каза на свой ред, че настоятелно препоръчва “запознаване с документите, известни на международния жаргон с името “истанбулски ангажименти”. Всичко до последната запетая, свързано с влизането в сила на адаптирания Договор за ограничаване на въоръжените сили и въоръженията в Европа, е изпълнено и преизпълнено от Руската федерация”.

За един неспециалист навярно е много трудно да се ориентира в тези изявления. Затова сме принудени да припомним за 19 ноември 1990 г., когато страните от Северноатлантическия алианс (НАТО) и държавите от Организацията на Варшавския договор (ОВД) подписаха в Париж въпросния Договор за обикновените въоръжени сили в Европа.

От една страна, той ограничаваше броя на тежките въоръжения на едната и на другата страна по пет параметра: танкове, бойни бронирани машини, артилерийски системи, бойни самолети и бойни хеликоптери, а от друга - определяше квоти за такава бойна техника за всяка от държавите, подписали ДОВСЕ. Взети заедно, те бяха равни и за НАТО, и за ОВД.

Същевременно договорът изискваше от всеки участник редовно, веднъж на шест месеца, да информира партньорите си за наличието на такива оръжия в една или друга точка от страната си (в европейската й част), като посочва конкретното военно поделение и географските му координати. А за военните от НАТО или от ОВД отваряше и една безпрецедентна, немислима дотогава възможност - да пристигнат на място и да проверят дали са точни получените сведения.

ДОВСЕ влезе в сила на 9 ноември 1992 г., когато и Организацията на Варшавския договор, и Съветският съюз вече не съществуваха. Появила се бе нова Русия. На практика всички страни, членували в ОВД, а също и някои бивши съветски републики, обхванати от условията на договора, влязоха в НАТО. Квотите за въоръжения в Северноатлантическия алианс започнаха по някои показатели петорно и шесторно да надхвърлят квотите на Русия.

ДОВСЕ трябваше да бъде адаптиран към променените исторически условия, което бе сторено на срещата на върха на ОССЕ в Истанбул на 19 ноември 1999 г. Пак там обаче - на тази среща, в документи, несвързани пряко с ДОВСЕ, страните от НАТО поставиха условието, че ще ратифицират адаптирания договор, едва след като Русия изтегли войските си от Грузия и Молдова.

Руските военни бази в Грузия бяха изтеглени от страната през 2005 г., при все че в Абхазия и Южна Осетия останаха миротворчески части на Русия, разположени по разграничителните линии между участниците в грузинско-абхазкия и грузинско-южноосетинския конфликт. В единия случай те бяха изпратени там по силата на споразумение между лидерите на ОНД, в другия - въз основа на руско-грузинското Дагомиско споразумение.

Изтеглена е и руската Четиринайсета армия, разположена по-рано в Молдова. Там също останаха само наши миротворчески подразделения. Както предвижда двустранно споразумение между Молдова и Русия, тези сили (между другото, съвместно с молдовски и приднестровски ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване