11/27/11 07:08
(http://radiomilena.com/)

Европа реже квотата ни за улов на калкан

 Европейската комисия публикува на сайта на Генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ своето предложение за възможностите за риболов във водите на ЕС в Черно море през 2012 г. Комисията предлага на България и Румъния да намалят за пореден път количествата на техните уловите от калкан с 15 (петнадесет) % и да ги сведат до 74 (седемдесет и четири) тона.
Комисията предлага цитираното количество да бъде разпределено по равно между двете страни. С други думи, ако на Съвета на министрите през декември не настъпят промени, българските рибари ще могат да разчитат на улови, които не трябва да надхвърлят 37 (тридесет и седем) тона.
За трицоната, Комисията предлага да се запази непроменена квотата на ЕС от 2011 г. в размер на 11 475 тона.
Националните квоти за трицона на България и Румъния трябва да бъдат установени в съотношение 70 % за България и 30% за Румъния от общата квота на ЕС, или България може да разчита на 8 032,5 тона улов на цаца през 2012 г.
Предложението на Европейската комисия взема под внимание съвета на Научния, технически и икономически комитет по рибарство (НТИКР).
Предложението на ЕК ще бъде обсъдено от министрите на държавите-членки в Съвета по земеделие и рибарство през декември 2012 г. и едва тогава ще бъдат известни окончателните цифри.
Съгласно препоръката на работната група за Черно море в НТИКР за 2012 г., калканът е обект на свръхулов и ОДУ трябва да се намали до възможно най-ниско равнище. Подчертава се, че липсата на адекватни мерки срещу незаконния, недеклариран и нерегулиран (ННН) риболов на калкан в България, Румъния и Украйна дискредитират данните от официалната статистика и водят до заключението, че действителните улови са значително по-големи, предава burgas24.bg

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване