11/27/11 16:03
(http://e-vestnik.bg/)

Еврото може да рухне до Коледа, у нас веселба и клюки в медиите

Един доста авторитетен световен икономист - французинът Жак Атали, обяви, че до Коледа може да рухне еврото. Шансът за оцеляването му според него е 50%. Могат да го спасят само бързи и радикални мерки, каквито не се очертават в споровете между най-мощните европейски държави, също и в Европейската централна банка.

Преди Атали нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман написа в колонката си в „Ню Йорк таймс”, че краят на еврото идва с пълния си блясък и е неизбежен - “Неустоими сили срещат непоклатим обект - гледайте експлозията”, казва той.

В България в този момент медиите сякаш не са част от света. Пълни са със семейно-партийните скандали в „Атака”, гласуването за „Футболист на годината”, в което на второ място е Бойко Борисов, развода на Веско Маринов… Дори стачката в БДЖ не е представена особено - за да не дразнят премиера.

Тук, благодарение на медийния монопол, е наложен един политически модел, идеал и панацея за живота въобще - нисък бюджетен дефицит и строителство на т. нар. инфраструктура, тоест магистрали. Премиерът повтаря като латерна: магистралите, дефицитите, инфраструктурата, дефицитите. Дали съзнава какво точно говори, не е сигурно.

Но в момента по света има спор с какви мерки да се спасява еврото. Икономисти от Англия и САЩ искат Европейската банка да не бъде консервативна, да има по-свободна парична политика, да се намеси дори с печатане на пари, да купува държавни облигации и т. н. Развиват идеята, че политиката на бюджетни съкращения не е увеличила доверието сред бизнеса и потребителите и не е насърчила растежа, и затова икономиките затъват все повече.

У нас точно такава политика води правителството. Откак е на власт, то не се стреми да увеличи приходите, а да намали разходите. При безработица около 20% такава политика от много икономисти по света се оценява като пагубна. У нас до момента по този въпрос дори няма спор сред експертите. Главният експерт е премиерът Борисов и вицето му Дянков. Каквото кажат те - това е.

Медиите не оспорват, не задават въпроси, не разискват проблема какъв да е пътят за излизане от кризата. Те са само стойки за микрофони на министрите и на първия министър, който опложда нацията с идеите си. Ако някой си мисли, че това е демократична и европейска държава, много греши.

Камара експерти, политолози, икономисти се гушат около правителството, те са несменяемите лица в медиите и са напълно безкритични към сегашната икономическата политика.

Не, не става дума БДЖ да мине без съкращения (още преди 2 години трябваше да има), да остане ниска възрастта за пенсиониране, да останат привилегиите за полицаи и военни (точно по този въпрос Дянков е прав, но няма да мине).

Става дума поне да има обществена дискусия, алтернативни мнения за бюджетната политика в криза, някаква информираност какво предстои, ако рухне еврото. Нищо такова няма по медиите.

Тук купонът тече, отличници сме на Европа (ако слушаш премиера), ще надминем Гърция до 5 години (ако слушаш Дянков). И ако закрият поради икономии Института по метеорология на БАН, ще взимаме прогнозите за времето от CNN - пак според Дянков. Всичко е окей, няма страшно…

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване