11/27/11 10:43
(http://www.klassa.bg/)

Музика без край

ПОЛOBИН BEK C ИЗКУCTBOTO HA KAMEPEH AHCAMБЪЛ "COФИЙCKИ COЛИCTИ"
29 ноември 2011 г. от 19:30
Българско национално радио
Студио 1 на БНР
Диригент
Пламен Джуров

Солисти
Явор Желев – пиколо - флейта, Виктор Чучков – пиано,
Йордан Димитров – цигулка, Стоимен Пеев - цигулка,
Огнян Константинов - виола, Димитър Тенчев – виолончело, Цветомир Лазаров - контрабас

В програмата:
Йохан с.Бах -Фантазия и фуга в сол минор
Антонио Вивалди -Концерт за пиколо /сол. Явор Желев/
Франсоа Купрен - Прелюд, Сицилиана, Ла тромба /Д. Тенчев/
Ференц Лист - Любовни мечти - /сол. В. Чучков/
Муцио Клементи - Рондо /сол. В. Чучков/
Стайнов – Чучков - Парафраза /сол. В. Чучков/
Милослав Гайдош – Чардаш /сол. Цв. Лазаров/
Алфред Шнитке -Кончерто гроссо №3 – /І, ІІ част/ сол.
/сол.Йордан Димитров,Стоимен Пеев/
Марк Копитман -Кадиш – І част /сол. Огн. Константинов /
Бендамен Бритън -Вариации по тема на Френк Бридж


BXOД C ПОKAHИ 

Юбилеен концерт по повод 50 годишнината на камерен ансамбъл Софийски солисти, назован ПОЛOBИН BEK C ИЗКУCTBOTO HA KAMEPEH AHCAMБЪЛ "COФИЙCKИ COЛИCTИ"
ще се състои на 29 ноември 2011 г. от 19:30 в  Българско национално радио
Студио 1 на БНР
Българското национално радио представя „Софийски солисти”, а самият радиоконцерт ще се излъчва в цялата страна на вълните на културната програма Христо Ботев. Водещ на вечерта е артистинчната, любима на публиката, музикална редакторка и автор на редица предавания Аделина Александрова.

АНСАМБЪЛ СОФИЙСКИ СОЛИСТИ е създаден през 1962 година. Идеята на неговите основатели – музиканти от Софийска опера – е за малък, подвижен състав от елитни изпълнители с богат (исторически и стилово) репертоар. Първият концерт, привлякъл вниманието на столичната публика е последван от гастроли в чужбина – в Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка. Неговият репертоар включва огромно количество произведения - от музикалната предкласика до съвременната музика. Много български произведения са създадени специално за "солистите". Едни от най-големите български музиканти са се изявявали със състава - Минчо Минчев, Димо Димов, Лидия Ошавкова, Мила Георгиева и мн. др.



В изнесените над 3000 концерта по целия свят, Софийски солисти представят повече от 600 произведения от близо четири столетия. Сред тях има десетки написани специално за ансамбъла. Участват във фестивали в Сан Себастиян, Сантандер, Загреб и Дубровник. Свирят в Карнеги хол, Барбикан център, Гевандхаус, зала Гаво, в операта в Сидни и на всички престижни сцени в Япония и Корея. През първите 16 години – когато се формират репертоарната основа, изискванията за колективно взаимодействие и единните разбирания за интонация, ритъм и сценично въздействие - ръководител на ансамбъла е един от най-големите български композитори и диригенти В. Казанджиев.



В периода от 1978 до 1988 г. негов диригент е Ем. Табаков. Той разширява стилистичните и инструментални характеристики на камерната формация и реализира с нея серия от записи и телевизионни филми. Развитието на традициите и обновяването на персоналния състав на Софийски солисти се свързват с дейността на настоящия диригент – Пл. Джуров. Ансамбълът има в актива си около 90 грамофонни плочи и компактдискове, издадени от Denon, Saba, Columbia, Concord concerto, Centaur, Labor Records, Гега, Балкантон и други звукозаписни фирми, както и филми за различни телевизионни компании в Европа, Австралия и Южна Америка.

Знак за престижа му е работата с музиканти като Х. Шеринг, Х. Холигер, Д. Шафран, Н. Цабалета, Х. Спарнай, Т. Брандис, В. Лукас, Ж. Мартенс, П. Галоа, Д. Волтер, В Кацарова, Н. Лугански и Н. Кенеди. В определени случаи към камерния струнен ансамбъл от 14 изпълнители се прибавят духови и ударни инструменти. Така съставената Музикална асоциация Софийски солисти разширява репертоара си от симфонии и концерти на Хайдн и Моцарт до произведения на Барток и Шостакович.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване