11/27/11 12:19
(http://radiomilena.com/)

Сергей Станишев: Ще върнем европейските граждани на кормилото на Европа

Заедно ще върнем европейските граждани на кормилото на Европа. Можем да го направим, можем да променим Европа към по- добро. С тази думи новоизбраният президент на ПЕС Сергей Станишев се обърна към повече от 2000 участници в Конвента на ПЕС в Брюксел. В заключителното си слово лидерът на ПЕС изтъкна, че диалогът и доверието са ключови за европейските социалисти. „Най- важното за нас е, че на наша страна е гласът на хората, който винаги е бил гласът на разума“, отбеляза Станишев. Той призова да се търси взаимодействие с всеки, който разбира, че Европа е в погрешни ръце и върви в грешна посока. Станишев изтъкна, че политиката на десните правителства не работи – безработицата расте, кризата се задълбочи, а реалната икономика е в рецесия. „Това не е начинът, по който Европа ще излезе от кризата“, категоричен беше Станишев. По думите му в ЕС е необходимо не само фискална стабилност, но също така и икономически растеж, работни места и бъдеще за хората. Според лидера на БСП гражданите на Европа търсят алтернатива. „Ако не им предложим такава, те ще намерят друга. Но аз съм убеден, че ние можем да го направим“, заяви Станишев.

Новият президент на ПЕС обърна специално внимание на заплахите пред демокрацията в Европа. Той даде пример със случващото се в Унгария и Румъния, както и с последните избори в България. „Не можех да си представя, че в България ще имаме толкова нечестни и недемократични избори за президент и за местна власт“, отбеляза Станишев. Той обаче даде да се разбере, че борбата за защита на демократичните ценности не е загубена. За да вдъхне увереност и оптимизъм на своите европейски съпартийци, лидерът на БСП им разказа за кандидатирането на Стефан Данаилов за вицепрезидент. Станишев сподели и думите на Данаилов, че ако някой, след като е бил победен, не може да се изправи, значи е мъртъв. „Ние не сме мъртви, ние сме по- силни, имаме амбиции, идеи и сме готови да работим здраво“, заяви лидерът на европейските социалисти. Станишев добави, че най- голямото предизвикателство за ПЕС са предстоящите изборите. „Ето защо през следващата година трябва да направим всичко възможно, да положим всички усилия, за да спечелим президентските избори във Франция за Франсоа Оланд, след това – Италия, Германия, а през 2014г. – Европа“, заяви президентът на ПЕС.
„Имаме десет месеца да превърнем енергията от последните два дни в гориво за бъдещето“, каза още Станишев. По думите му за ПЕС това ще бъде лесна задача, защото разполага с безценен източник на гориво – всички свои членове и симпатизанти. „Всички ние носим социалистическите идеи под кожата си, в нашето ДНК, дори буквално понякога“, добави Станишев и даде за пример дъщеря си Дария, която избра да се роди на 1-ви май.
Лидерът на БСП изтъкна още, че избирането на личност от Източна Европа за президент на ПЕС е важен политически знак. „Той показва, че ние се основаваме на равенството, че не приемаме Европа на две скорости. За нас всички хора са равни и трябва да и имат равни шансове и отговорности. Такова е разбирането ни за модерна Европа“, отбеляза Станишев. Той благодари на европейските социалисти за подкрепата и гласуваното доверие. „Те предизвикват у мен вдъхновение и смирение едновременно“, заяви лидерът на БСП. Специални благодарности Станишев отправи към генералния секретар на ПЕС Филип Кордери и към председателя на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП Мартин Шулц. „Винаги съм се учил и все още се уча от теб“, обърна се Станишев към досегашния председател на ПЕС Пол Нируп Расмусен. „Аз не поемам постове формално и ви уверявам, че ще направя всичко по силите си, ще работя от все сърце за нашата кауза, за да направя ПЕС по- силна през следващата година“, каза още Станишев.

/КРОСС/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване