11/27/11 19:01
(http://www.klassa.bg/)

Станишев: Може да сезираме КС заради пенсионната възраст

Има основание за сезиране на Конституционния съд (КС) относно увеличението на възрастта за пенсиониране като част от бюджетния закон. Това заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев след връщането си в България вчера. Той беше избран за и.д. председател на Партията на европейските социалисти на 24 ноември в Брюксел на мястото на напусналия бивш датски премиер Пол Расмусен (на редовен конгрес на ПЕС през септември догодина Станишев има шанс да стане отново лидер, категорични са политолози).
Станишев обясни, че има и прецеденти в решение на Конституционния съд от 90-те години по отношение на пенсионната система. Лидерът на левицата обясни, че в момента юристите на БСП разглеждат казуса. Той беше категоричен, че нестабилността в страната и „клатенето на лодката“ се прави от самото правителство.
„Аз призовах нашите членове и симпатизанти още миналата седмица да се включат във всеки демократичен протест. Моите впечатления са, че това правителство от аргументи не разбира, те разбират от сила и натиск. Ако трябва натиск, натиск ще има”, каза Станишев.
Той беше категоричен, че председателството на ПЕС е голямо лично постижение, но е и голямо доверие към БСП. Според лидера на социалистите председателството на ПЕС е и голяма възможност за България гласът й да се чува по-добре и интересите на страната да бъдат защитавани още по-последователно.
„Аз работя вече 10 години с ПЕС. През 2001 г., когато станах председател на БСП, не бяхме още и член на Социалистическия интернационал, а през 2005 г. постигнахме членство в ПЕС, която обединява всички европейски социалдемократи и социалисти. Работил съм доста години за изграждане авторитета на България и на БСП в това семейство“, заяви Станишев. Той беше категоричен, че постът е признание за цялата политика по модернизация на БСП, на
последователни проевропейски позиции, които има партията, и за това, че по време на правителството на левицата България стана член на ЕС. Лидерът на българските социалисти каза, че няма идея да живее в Брюксел.
Пресцентърът на БСП пусна съобщение от изказването на Станишев пред ПЕС в Брюксел. „Заедно ще върнем европейските граждани на кормилото на Европа. Можем да го направим, можем да променим Европа към по-добро“, е казал новият лидер на европейските социалисти. В заключителното си слово лидерът на ПЕС е изтъкнал, че диалогът и доверието са ключови за европейските социалисти. „Най-важното за нас е, че на наша страна е гласът на хората, който винаги е бил гласът на разума“, е отбелязал той. Станишев изтъкнал, че политиката на десните правителства не работи - безработицата расте, кризата се задълбочи, а реалната икономика е в рецесия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване