11/28/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Белите якички се нахвърлят върху Гърция

Водещи международни инвестиционни компании и финансови консултанти са на бойна нога, за да се включат в надпреварата и да придобият колкото е възможно по-голям дял от комисионите, които ще се раздават от гръцкото правителство в рамките на неговата приватизационна програма в размер на 50 млрд. евро. Същото важи и за мощни местни консорциуми, които ще се включат в сделки от различни сектори на икономиката.

Както се вижда от първите селекции на консултанти, направени от гръцката държава, французи, германци, британци, швейцарци, а също така и американци, ще си поделят пая от държавното имущество, което според изчисления на консултантската компания Rolan Berger възлиза на 125 млрд. евро.

Преценява се, че от 1998 г. досега международните финансови консултанти са били “възнаградени” за услугите си от различни приватизации с около 300 милиона евро. Ако до 2015 г. бъде реализирана амбициозната приватизационна програма от 50 млрд. евро, въпросните консултанти се очаква да сложат в джоба си възнаграждения и комисиони на стойност 1-1,5 млрд. евро.

За компанията “Хеленик петролеум” (ЕЛПЕ) и газовата компания (ДЕПА) швейцарската Ю Би ЕС (UBS) се зае да намери стратегически инвеститор заедно с японската Номура за ЕЛПЕ и с Родшилд за ДЕПА , а американската BoA Merril Lynch и швейцарската Credit Suisse “бързат” да се включат в приватизационната процедура на националната електрическа копания (ДЕИ).

В същото време Дойче банк бе избрана за продажбата на държавния дял в компанията за спортни залагания (ОПАП).
Френската Креди Агрикол участва с консултанти в приватизацията на водоснабдителната компания ЕВДАП. Огромен интерес към нея проявяват френските гиганти GDF Suez, Veolia.

“Морган Стенли” търси по-добри решения за оползотворяване на държавното участие в големите гръцки пристанища Солун и Пирея, а холандската Maritime & Transport Business Solutions се опитва да се домогне до по-малките портове в страната. Старото летище Елиникон край Атина, както и по-малките летища в Гърция са обект на интерес на американската Citigroup.

Във връзка с железниците ОСЕ вече тече процедура за преструктуриране, в която консултант е KPMG, която може да бъде открита и в компанията “Гръцки оръжейни системи”. Френската BNP Paribas пък е наета като консултант за удължаване на срока на договора за управление на международното летище в Атина, както и за продажба на процент от акциите на държавата в него.

Голям консултантски интерес съществува и към банковия сектор, където вече започна процес на сливания на банки. Смята се, че този процес ще придобие още по-широки мащаби, след като това лято Юробанк и Алфа банк сключиха сделка за сливане, а освен това предстои да се види и какви ще се реалните нужди на банките от рекапитализацията им след очакваното отписване с 50 и повече на сто на облигациите по гръцкия дълг.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване