11/28/11 12:07
(http://radiomilena.com/)

Първанов: Когато има решение на КС, то се изпълнява и не се коментира

Президентската институция трябва да стане фактор на стабилността и за в бъдеще, каквото и да става в държавата. Това каза пред журналисти държавният глава Георги Първанов след среща с избрания за президент Росен Плевнелиев на „Дондуков 2″. Искрено се надявам г-н Плевнелиев да не бъде изправен пред подобни проблеми, но хипотезата ми е, че още от първите си дни, той ще бъде принуден да играе ролята на активен социален посредник. Това е едно от измеренията идеята за социално ангажирания президент. Това не би могло да стане без активната съпричастност и взаимодействието с другите власти – с Министерски съвет, с парламента, с разбирането на всички партии, допълни президентът Първанов.
По думите му приемането и предаването на президентската институция трябва да стане по максимално полезен път и без сътресения. В това отношение, мисля, че сме по-добре в сравнение с предишни периоди, когато този диалог се провеждаше около 21 януари. Моят екип сега прави всичко необходимо, за да улесни екипа на президента Плевнелиев, за да не губи той време след встъпването в длъжност, допълни той.
В такива разговори коментирахме и самата дейност на президентската институция – трудностите, проблемите, грешките, пред които се изправя всеки държавен глава. Стана дума за работата на Консултативния съвет по национална сигурност – тема, която в последните години моите опоненти често поставяха под въпрос. Именно в тези 10 години Консултативният съвет създаде нова традиция, неписани правила, различни от времето на предишните двама президенти, съгласно които материалите се даваха предварително и се подготвяха съгласувани становища, така че на изхода винаги имаше продукт, каза още Първанов след срещата си с Росен Плевнелиев.
Относно решението на Конституционния съд за посланиците с принадлежност към бившата ДС, Първанов заяви, че за всички трябва да е ясно, че, когато има решение на КС, то се изпълнява и не се коментира. Смятам, че при това решение на КС се изисква подмяна на мотивите – задължително. Онова предложение, което Министерски съвет прави, влиза в конфликт с решението на КС. Не може да се изисква от президента Плевнелиев – да издаде указ на базата на тези мотиви. Това е капан за новоизбрания президент. Моят съвет е промените, които ще се правят за дипломатическия състав, да бъдат мотивирани по друг начин, за да се избегне подобна ситуация, заяви президентът Георги Първанов.

/КРОСС/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване