11/28/11 19:10
(http://www.klassa.bg/)

Русия ще спечели от санкциите срещу Иран

Изострянето на напрежението между Иран и Запада поддържа цените на петрола въпреки ограниченото търсене заради бавния растеж в повечето части на света, коментира „Уолстрийт джърнъл“.
Ако заплахите на Франция, че ще предложи забрана на вноса на ирански петрол в целия ЕС заради опасенията около ядрената програма на Техеран, се реализират, доставки от 880 000 барела на ден могат да изчезнат, а това ще увеличи цените на петрола от други потенциални доставчици. Ако френското начинание успее, това ще накара Иран да доставя повече петрол за Азия или да ограничи производството си.
Качеството на руския сорт Urals, който вече поскъпна миналата седмица, е подобно на иранския лек суров петрол и затова може да го замени. Сред алтернативите на иранския петрол са и лекият петрол от Саудитска Арабия и иракският петрол от Киркук и Басра. Въпреки че европейските рафинерии могат да намерят други източници на суровини, процесът по адаптиране към различни сортове на суровия петрол ще отнеме седмици или дори месеци. Ново повишаване на цените на Brent ще се отрази зле на европейските рафинерии, които вече трудно регистрират печалби, след като суровините поскъпнаха тази година. Иранският петрол е по-евтин от другите и загубата му ще има негативни последици за затруднените икономики.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване