11/29/11 19:20
(http://www.klassa.bg/)

Идеолог на еврото предлага обща валута между САЩ и ЕС

Въвеждане на обща валута между Европа и САЩ, предлага един от бащите на еврото Робърт Мъндел. Той е лансирал идеята в Брюксел в края на миналата седмица, научи „Класа“ от икономиста проф. Ганчо Ганчев, който също е присъствал на дискусиите за бъдещето на еврозоната.
Според Нобеловия лауреат подготовката за това минава през фиксиране на еврото към долара при синхронизиране на монетарните и фискалните политики на САЩ и ЕС. „Фискалните кризи не би трябвало да доведат до крах на еврото, но за да се изтегли локомотивът на Европа, трябва да се предприемат радикални мерки. Когато САЩ въвеждат долара, някои щати са фалирали, но това не е попречило на общата валута“, твърди US експертът. Той е привърженик на фиксираните, а не на флуктуиращите валутни курсове. Според него дисбалансът на международната икономическа система и възходът на новите икономики като Китай налагат обединението на САЩ и Европа в предстоящите търговски войни. Подобна идея Щатите са предложили и на Китай, но противоречията около курса на юана са я стопирали.
За да започне подготовка за новата валута, би трябвало да има голяма синхронизация на капиталовите пазари и икономическите цикли. Фиксирането на двете най-силни до момента валути предполага нов механизъм на взаимодействие между ЕЦБ и Федералния резерв, коментираха още икономисти. „Както се започна с въвеждането на оптималните валутни зони и въвеждането на единната европейска валута, която стана реалност, така е възможно много бързо дневен ред да стане фиксирането на долара и еврото една към друга“, каза за в.“Класа“ проф. Ганчев.
„Подобна идея едва ли ще бъде реализирана в рамките на шест месеца. Ако се прави единна валута, би трябвало да има обща централна банка, което е сложен механизъм за управление. Освен това подобно решение минава през гласуване в националните парламенти, а някъде дори през референдум. Следователно ще се наложи и въвеждането на нов механизъм на вземане на решение“, обясни икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.
Никоя държава в ЕС не е напълно застрахована от неблагоприятен икономически сценарий, коментира пък Лъчезар Богданов от Industry Watch. Подготовката на финансов Шенген, една друга идея, която обсъжда Брюксел, няма да попречи на общата щатско-европейска валута, коментира още проф. Ганчев и предупреди, че при евентуален разпад на еврозоната България, която е заложила стабилността на бюджета в подобрена усвояемост на еврофондовете, може да има сериозни затруднения. Ясно е, че при нов стремителен пик на кризата ЕС ще ореже и еврофондовете. Страната няма никакъв друг вариант освен провеждането на структурна политика и бързото преориентиране към стари и нововъзникващи пазари. Засега няма нов модел, който бихме могли да приложим, защото не сме инвестирали в конкурентна, стабилна икономика и производство, смята експертът. Оказа се ключово важно, че т.нар. реформи през изминалите 20 години не са били насочени към създаването на експортно ориентирана икономика. Политиката към реално производство и данъчна политика, която го стимулира, са част от възможните мерки, предлагат икономистите.
 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване