11/29/11 19:12
(http://www.klassa.bg/)

Трайков: Газовата връзка с Турция може да се изгради за година

За около година може да бъде изградена газовата връзка с Турция, каза вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на конференция на Енергийната харта в София. По думите му самата връзка е част от Южния газов коридор, а България ще има основен принос за реалното стартиране на доставките по този проект. Със започването на строежа на газовата връзка с Гърция реално започва и изграждането на първата инфраструктура за Южния коридор, добави Трайков. Връзките с Гърция и Турция ще ни помогнат да осигурим диверсификация при доставките на природен газ, а целта ни е до 2020 г. у нас да няма газов доставчик, който да държи повече от 50-процентен дял от пазара. Заради липсата на свободен газов пазар бе заведено дело срещу нас в съда на Европейския съюз. Според зам.-министър Делян Добрев, ако се стигне до санкции, може да бъдем глобени с до 700 хил. евро.
България, Литва и Словакия ще подготвят обща позиция за компенсациите за спрените ядрени мощности, които са 500 млн. евро за трите страни, каза още министърът. Според него средствата трябва да са повече. Продължава и работата на финансовия консултант, лондонската банка HSBC, с анализите дали е рентабилно да се строи АЕЦ „Белене“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване