11/30/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

500 милиона долара от престъпна дейност конфискува Сърбия

Асошиейтед прес

Разкошна вила, която някога е била собственост на наркобос, сега е дом за деца, които се лекуват от рак; лаборатория за обработка на наркотици е превърната в младежки център, а използвани от гангстери автомобили, сега са в ръцете на полицията, която ги е преследвала.

Сръбските власти решиха, че най-добрият начин за справяне с могъщите балкански престъпни босове е те да бъдат ударени там, където най-много боли. Затова след години на относителна безнаказаност властите започнаха да отнемат ценните им неща и да ги използват.

Европейският съюз настоява Сърбия да пребори организираната престъпност, за да стане държава членка на блока. Съюзът упражнява натиск върху официалните представители да се заемат с най-мощните босове - магнати, босове на мафията и гангстери, които имат връзки с държавните служби за сигурност.

За близо три години властите прибраха около 500 милиона долара от конфискуване на огромни вили, луксозни автомобили, мебели и дори бензиностанция и автобусен гараж.

Повечето от конфискуваното се използва за хуманитарни цели, докато други ценни неща - бяло Ферари с купе от червена кожа, златен Крайслер Прауър, редица джакпот автомати и маси за рулетка - стоят неизползвани в многоетажен бетонен склад в идустриалната зона на Белград край река Дунав.

Властите в Белград, които са домакини на регионална конференция на тема борбата с престъпността, казват, че се гордеят с работата си - нещо, което се прави от много време на Запад, но е ново за развиващите се демокрации на Балканите.

“Сърбия и останалата част от региона вече не са спокойно убежище за организираната престъпност”, заяви вчера сръбският президент Борис Тадич на пресконференция, допълвайки, че правителството “води системна война срещу престъпността”. Конфискацията на имущество е “високо ефективен инструмент” в тази борба, посочи Югослав Стоилкович, който наблюдава програмата.

Гангстерите, които някога бяха толкова силни, че организираха убийството на сръбския премиер, продължават да имат връзки сред политическите среди и все още могат да се измъкнат от редица незаконни дейности, заяви Таня Тагиров, криминален анализатор за независимия седмичник “Време”.

В продължение на години прозападните управляващи, които дойдоха на власт след войните на Балканите през 90-те години, бяха прекалено слаби, за да се борят сериозно срещу престъпната мрежа, която беше тясно свързана с държавните служби за сигурност.

През 2003 г. първият сръбски премиер след войната реформистът Зоран Джинджич бе застрелян пред сградата на правителството при безочливо нападение от страна на престъпници и паравоенни лидери. Тогава магнатите от времето на войната бяха недосегаеми, но тези времена приключиха, подчерта Стоилкович. “Вече никой не е с протекции”, посочи той.

Част от конфискуваното имущество е принадлежало на някогашните силни босове като магната беглец, който притежаваше мобилен оператор по времето на вече покойния президент Слободан Милошевич, и бившия генерален директор на държавната енергийна компания.

Известният балкански наркобос, чиито контрабандни операции в Южна Америка бяха прекъснати благодарение на агентите на американската служба, занимаваща се с борбата с наркотиците, загуби своите вили. Кожени дивани, модерна техника, домашен фитнес, всичко това бе продадено на търг.

Една от вилите бе приспособена за настаняване на семейства, чиито деца се лекуват от рак в Белград. Миналата седмица друга вила бе предоставена за настаняване на жертви на трафик на хора. Малка къща, която е била използвана за обработка на наркотици, бе ремонтирана, за да може в нея да се провеждат младежки семинари.

Обвиненият за организирането на убийството на Джинджич бе оставен без половината от вилата си в предградията, която ще се превърне в детска занималня. Съпругата и децата му ще живеят в другата част на вилата. “Засега нещата вървят добре”, каза Стоилкович. “Много сме доволни от резултатите”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване