11/30/11 19:04
(http://www.klassa.bg/)

Осигуряват 70 млн. лв. за гориво с нисък акциз на фермерите

За следващата бюджетна година ще бъдат осигурени 70 млн. лева като компенсация на земеделските производители за акциза на горивата. Това обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов вчера след продължителна среща с представители на протестиращите фермери при премиера Бойко Борисов. За 2013 г. ще са необходими 84 млн. лева, а за 2014-та - 93 млн. лева, каза Найденов. Фермерите ще получават ваучери за нискоакцизно гориво и те ще се ползват само от производителите, които работят на светло. Фермерите заявиха, че продължават протестите си. Те са недоволни от това, че вместо обещаните им 570 млн. лв. помощи за догодина, за което бе сключено споразумение с Найденов, ще получат само 340 млн. лв.
Според фермерите новината за нискоакцизното гориво е добра, но има два основни недостатъка. В ред споразумения, подписани досега, имаше поставени срокове и система за получаване на безакцизно гориво, но те не се спазват. Освен това и посочените суми по принцип не са тези, които изразходва секторът за земеделско производство, уточни той.
Няма внесени поправки в Закона за акциза и данъчните складове и това едва ли ще се случи до края на годината, каза Радослав Христов, зам.-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Ръководството на БДЖ и синдикатите продължават преговорите

Ръководството на холдинг БДЖ и стачните комитети се споразумяха за изплащане на ваучерите и за раздаването на работно облекло, макар и със закъснение, а преговорите ще продължат. Ваучерите ще бъдат раздадени до 1 октомври, а работното облекло - вероятно по Коледа.
789 работници са приели предложението на БДЖ за доброволно освобождаване, съобщи Владимир Владимиров, председател на СД на дружеството. Софийският градски съд (СГС) не даде ход на делото, заведено от „БДЖ-Товарни превози“ срещу 10 служители на дружеството заради процесуални нарушения.



Автобусните превозвачи подкрепят реформата в железницата


Реформите в железницата ще създадат реална пазарна среда, в каквато автобусните превозвачи ще могат да се конкурират с нея, каза Ивайло Константинов, председател на Асоциацията на автобусните превозвачи. За периода от 24 до 29 ноември тази година (дните на протестите) увеличението на пътникопотока е едва 1,4%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване