11/30/11 19:09
(http://www.klassa.bg/)

Отложиха началото на пенсионната реформа

Управляващите отложиха вчера разглеждането на промените, с които трябваше да стартира пенсионната реформа у нас. Това стана след едночасова напрегната среща в парламента между президентите на КНСБ Пламен Димитров, на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев и депутати от ГЕРБ, сред които Искра Фидосова, Менда Стоянова и Валентин Николов. Срещата бе провокирана от мащабния национален протест, организиран от двата големи синдиката вчера. Представители на протестиращите внесоха в парламента декларация с основните си искания. Именно след тези разговори стана ясно, че предложенията, които предвиждат предсрочно повишение на възрастта за пенсиониране още от началото на 2012 г., няма да бъдат разглеждани в парламентарната бюджетна комисия вчера, както беше планирано първоначално.
„На този етап получихме две неща, но не казвам, че сме постигнали всичко. Законът, който трябваше да се гледа в бюджетната комисия и с който трябваше да се увеличи пенсионната възраст на второ четене, няма да бъде гледан засега. Получихме и покана от ГЕРБ днес в 18 ч (бел. ред. - вчера) да започнем конкретни разговори по нашите предложения – как да бъдат докарани допълнителни пари в системата и как тя да бъде балансирана така, че да не отнемаме правата на хората“, съобщи след срещата с управляващите Пламен Димитров.
„Обяснихме на уважаемите парламентаристи, че увеличаването на възрастта за пенсиониране ще донесе един много малък ефект и че не си заслужава заради нея да караме да страда цял един народ. Обяснихме, че имаме много предложения, от които ефектът върху бюджета ще бъде много по-голям. Ще седнем с цифри и доказателства да ги убедим да променят първоначалното си предложение“, обясни лидерът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев.
„Хубав, лош - премиерът на републиката се казва Бойко Борисов и ние искаме той да седне срещу нас, заедно с депутатите“, допълни вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.
От двата синдиката бяха категорични, че ако управляващите вдигнат предсрочно пенсионната възраст, националните протести ще продължат. От преговарящите депутати думата взе единствено Валентин Николов. Пред множеството от протестиращи, които го освиркаха бурно, той заяви: „Няма да гласуваме днес в комисия законопроекта. Ако трябва, и цяла нощ ще заседаваме, докато се стигне до решение.“
До редакционното приключване на броя късно снощи преговорите между синдикатите и управляващите продължаваха.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване